cultura

La festa no s’atura

La música festiva a Catalunya es prepara per viure un altre estiu pletòric, amb concerts per tot el territori i “entrades exhaurides” a setmanes vista a Canet Rock i Clownia

Doctor Prats, Els Catarres i Buhos han venut totes les entrades en les presentacions a Barcelona
Les bandes festives ja són habituals en cites ‘distingides’ com ara Cap Roig i Porta Ferrada

La música festiva –o, com alguns l’anomenen, “nou mestissatge”– de bandes catalanes com ara Txarango, Els Catarres i La Pegatina tornarà a viure un estiu pletòric. Amb prou feines hi ha festes majors que, aquestes pròximes setmanes, no apostin per aquests missatgers del bon rotllo i, més enllà dels seus espais naturals, la presència d’aquests grups ja és habitual en festivals distingits d’estiu com ara els de Cap Roig, Porta Ferrada i Cambrils.

La petjada que estan deixant, en la generació que bascula entre els 15 i 25 anys, músics com ara Alguer Miquel (Txarango), Adrià Salas (La Pegatina) i Roser Cruells (Els Catarres), d’altra banda, serà plenament visible en cites com ara el Canet Rock (que ja té exhaurides les 23.000 entrades posades a la venda per a la seva edició del 7 de juliol) i, també amb tot el paper venut, el Clownia, organitzat pels mateixos músics de Txarango a Sant Joan de les Abadesses a finals de juny. Entregada, d’altra banda, en cos i ànima a aquesta escena en auge, l’Acampada Jove de les JERC espera tornar a rebre milers de joves a Montblanc, entre el 19 i el 21 de juliol, amb una programació en què, a més de veterans com ara Xavi Sarrià (Obrint Pas), figuren nous valors com ara Koers, Sense Sal i Suu.

No caldrà esperar, però, l’estiu, amb desenes de concerts d’aquests grups arreu del territori, per comprovar el moment de fortalesa que viu la música festiva a Catalunya. A Barcelona, les últimes setmanes, les presentacions dels últims discos d’Els Catarres (5.500 persones al Poble Espanyol), Buhos (1.900 a Razzmatazz) i Doctor Prats (1.500 a Barts) s’han saldat amb clamorosos “entrades exhaurides”, mentre que, a Girona, concerts com ara els de La Pegatina a les escales de la catedral i Txarango a La Mirona, tots dos en el marc del Festival Strenes, també van exhaurir-se en temps rècord.

L’estiu, d’altra banda, també s’augura especial per a La Raíz, un dels pals de paller d’aquesta escena. Immersos en una gira de comiat, el grup de Gandia va vendre, mig any abans, totes les entrades per a un concert el 20 d’octubre al Sant Jordi Club (amb capacitat per a 5.000 persones) i té a la venda una segona data per al dia 19. Les agendes de formacions com ara Sra. Tomasa, Zoo, Animal, Smoking Souls, Roba Estesa, Germà Negre, Itaca Band i Ebri Knight comencen a tenir moltes dates subratllades i les gires dels dos grups segurament més populars d’aquesta escena, Txarango i La Pegatina, ja fa temps que van més enllà dels Països Catalans. Els del Ripollès actuen aquesta pròxima setmana a Dublín i Edimburg, mentre que la banda de Montcada es troba actualment immersa en una gira per Austràlia.

Les canonades de confeti, els salts a l’escenari, ritmes com ara la cúmbia i l’ska i les inflamades seccions de vents tornen a regnar. L’estiu musical a Catalunya torna a ser dels grups festius.

Dr. Calypso diu adeu amb una gira

Un grup català que, d’actuar en festes majors, en sap un niu, Dr. Calypso, està immers en una llarga gira de comiat que culminarà el 5 de gener de l’any vinent a l’Apolo de Barcelona. “Ja no es treballa com es feia als anys noranta. Tots tenim altres responsabilitats i és millor deixar-ho amb una gira de 30è aniversari que no pas esperar que vinguin temps de decadència”, esgrimien, fa unes setmanes, amb una trobada amb la premsa a Barcelona. La influència –reconeguda o no– de Dr. Calypso en molts grups de l’actual escena festiva, però, és inqüestionable. “Vam ser els primers, orquestres a banda, i quan tothom mirava cap al món anglosaxó, a treballar amb ritmes caribenys”, afirmen amb orgull. “I ara, a diferència d’aleshores, hi ha moltes bandes amb dos cantants al capdavant i secció de xiulets. Molts han mamat el que vam fer nosaltres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona