cultura

Recerca i estudi de l’aigua en un nou centre a Caldes

El Camp dels Ninots i la història del poble centraran, a partir de l’abril, l’espai Aquae

L’antic castell de Caldes de Malavella obrirà a partir del mes d’abril l’espai Aquae, un centre de recerca i estudi de vinculació de l’aigua amb la història del municipi. L’Ajuntament vol exposar les troballes del jaciment del Camp dels Ninots i alhora “difondre tot aquell patrimoni que tenim a Caldes vinculat amb l’aigua”, assenyala el regidor d’Obres i Serveis, Sergi Mir.

A la planta baixa, hi haurà una sala audiovisual i una exposició històrica amb un recorregut als antics volcans, les aigües termals en època romana, el termalisme de finals del segle XIX i de principis del segle XX, l’ús industrial de l’aigua, i també el Camp dels Ninots. L’Ajuntament farà unes obres pròximament per adequar la planta baixa, amb un cost d’uns 200.000 euros.

Allotjament

A la primera planta, hi haurà un laboratori, que ja utilitzen els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de la Universitat Rovira Virgili (URV). En aquest espai, els arqueòlegs i paleontòlegs han de treballar els ossos amb cura, ja que hi ha el risc que es trenquin. “És important que, un cop s’han desenterrat, s’actuï amb rapidesa”, assenyala el codirector de les excavacions, Gerard Campeny. A banda del laboratori, hi ha un espai de cuina, serveis, dutxes i llits perquè hi facin nit setze persones.

El laboratori, però, no treballa portes endins. De fet, aquells qui volen poden visitar-lo (i a través d’un vidre, veure la tasca que fan els restauradors). “Pensem que és important tenir una finestra oberta perquè la gent sàpiga què fem portes endins. De fet, un dels objectius de la campanya d’excavacions al Camp dels Ninots és intentar involucrar el territori, i això ho permet”, diu Campeny. Al Camp dels Ninots s’hi han trobat restes de 3,1 milions d’anys enrere, com ara esquelets sencers de tapirs, bòvids i rinoceronts, juntament amb peixos, tortugues, amfibis i fòssils.

Les obres de construcció de l’espai Aquae es van endarrerir el 2016, quan es van trobar les parets d’un edifici romà d’entre els segles I i III dC, i que són visibles al subsòl de la planta baixa de l’edifici. Més recentment, les obres a prop de l’antic castell, a la carretera de Llagostera, que travessa el poble, han permès localitzar les primeres cases romanes de Caldes (l’antiga aquae calidae). Els elements descoberts són de construccions d’entre el segle II aC i el segle II dC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona