Altres

CARME BERGÉS

COMISSÀRIA DE CERVERA CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA 2019

“La mirada sobre el patrimoni canviarà i serà contemporània”

El 19 de gener, Cervera agafarà el relleu a Manresa i estrenarà un any amb 40 noves activitats. La capitalitat vol ser pretext per actualitzar la marca i crear estructures internes

Ins­ti­tu­ci­ons i enti­tats cer­ve­ri­nes ja tre­ba­llen ple­ga­des per bas­tir l’extens pro­grama d’acti­vi­tats de la Capi­tal de la Cul­tura Cata­lana, que Cer­vera estre­narà el pro­per 19 de gener i durarà tot el 2019. Què aporta a la ciu­tat aquesta pro­cla­mació?
És una aposta deci­di­da­ment política de l’alcalde, Ramon Royes. I alhora era ine­vi­ta­ble que Cer­vera s’hi volgués aco­llir, perquè una de les for­ta­le­ses que defi­neix la ciu­tat és la gran quan­ti­tat i alta qua­li­tat dels actes cul­tu­rals que hi tenen lloc habi­tu­al­ment. És així en els camps de la cul­tura popu­lar, amb mol­tes enti­tats reco­ne­gu­des que hi tre­ba­llen. Cer­vera també orga­nitza fes­ti­vals de referència, com el de Pas­qua o recre­a­ci­ons com la Passió Medi­e­val. La ciu­tat té una for­ta­lesa cul­tu­ral que no és freqüent en d’altres de la nos­tra mida. I s’ha tin­gut la valen­tia de dema­nar-ho.
Per a què ser­virà la marca, que d’altra banda és efímera?
Sí, sols dura un any i no té cap pres­su­post vin­cu­lat. És fruit de la ini­ci­a­tiva pri­vada d’una fun­dació, però s’ha con­so­li­dat i és reco­ne­guda per la Gene­ra­li­tat. La capi­ta­li­tat ha aga­fat pres­tigi i mol­tes ciu­tats la bus­quen. Estem bus­cant el pres­su­post –que hem cal­cu­lat en 300.000 euros, entre les apor­ta­ci­ons de la Pae­ria, d’altres admi­nis­tra­ci­ons i patro­ci­nis pri­vats– que ens ajudi a cons­truir-la. Per començar, la capi­ta­li­tat ha de ser­vir per pro­jec­tar Cer­vera a fora i per ven­dre’n la for­ta­lesa cul­tu­ral. I també per creure’ns que estem fent coses de pri­mer nivell, i podem par­lar de tu a tu amb qual­se­vol altre. Bus­quem tra­var la cohesió d’iden­ti­tat. La capi­ta­li­tat és també una excusa per con­so­li­dar estruc­tura interna cul­tu­ral amb les enti­tats.
El calen­dari cul­tu­ral cer­verí ja inclou molts actes. Quins de nous tre­ba­llen?
Quan vam començar a dis­se­nyar el calen­dari, ens vam tro­bar que amb el que ja es fa habi­tu­al­ment, ja teníem el pro­grama, però hem vol­gut anar més enllà. Per això es va crear aquest comis­sa­riat tècnic, del qual en formo part jun­ta­ment amb l’Este­fa­nia Bal­cells, del Con­ser­va­tori de Música. Hem con­trac­tat un extern, el Marc Comes, que ja ha estat direc­tor artístic de la capi­ta­li­tat cul­tu­ral de Vic, per fer-ne la coor­di­nació. També hi ha l’alcalde i el regi­dor de Cul­tura. També hem creat una comissió de segui­ment, for­mada per l’equip de govern, l’opo­sició i mem­bres d’enti­tats de la ciu­tat, així com repre­sen­tants de Torà, Tor­re­feta i Flo­re­jacs, Guis­sona, Sant Guim i Estaràs.
Qui­nes són les línies estratègiques cul­tu­rals?
Una és la pro­moció de la pro­ducció pròpia. És a dir, tot allò que es pugui fer aquí no cal enco­ma­nar-ho fora: la pro­gra­mació també ha de tenir un impacte econòmic a la ciu­tat i en els seus pro­fes­si­o­nals. Això ho cui­da­rem moltíssim. Una altra línia és la pro­moció local amb vocació uni­ver­sal. Par­lar del que passa aquí no és loca­lisme, perquè les peti­tes coses són les que cons­tru­ei­xen la gran història. En aquest sen­tit posem alta­veu a les veus més silen­ci­a­des. La pers­pec­tiva de gènere serà impor­tant, i també la de les per­so­nes que pro­ce­dei­xen d’altres cul­tu­res o grups que mai han tin­gut l’hege­mo­nia social. L’altre eix és el de la mirada con­tem­porània: volem expli­car el nos­tre patri­moni en clau con­tem­porània, i que con­necti amb tots els públics.
La marca cul­tu­ral cer­ve­rina està molt iden­ti­fi­cada amb la història i la tra­dició. Així, la capi­ta­li­tat no en modi­fi­carà aquest espe­rit, sinó que l’aposta és poten­ciar el ja exis­tent?
Sí, però la mirada sobre el patri­moni sí que ha de can­viar, per tal de per­me­tre’ns fer lec­tu­res més actu­als. Pre­te­nem crear diàlegs amb el patri­moni que ens per­me­tin donar-li més valor. Volem donar-lo a conèixer des d’una nova pers­pec­tiva, amb el llen­guatge de l’art con­tem­po­rani, tre­ba­llant amb artis­tes de la comarca i també de fora.
El govern muni­ci­pal ha fet ban­dera de la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana. S’està tras­lla­dant a l’orga­nit­zació de la capi­ta­li­tat?
Al febrer, des del comis­sa­riat es va con­vi­dar a una reunió a totes les enti­tats i par­ti­cu­lars que hi vol­gues­sin par­ti­ci­par, i van venir 28 enti­tats. S’han fet dife­rents tau­les per fomen­tar la par­ti­ci­pació i amb les con­clu­si­ons hem començat a encai­xar pro­jec­tes. El web de la Pae­ria també reco­llia pro­pos­tes i n’ha rebut una sei­xan­tena.
Quins són aquests pro­jec­tes?
Entre altres, “Moments Únics, Espais Màgics” que pro­mo­ci­ona els espais poc visi­bles a través de petits tas­tos que creen iti­ne­ra­ris. “Artèria” de pro­moció econòmica al car­rer Major. O un tas­tet de la futura la cre­ació del Museu de la Cata­lu­nya Bar­roca, amb l’expo­sició d’obres cedi­des pel MNAC a la Uni­ver­si­tat. I la cre­ació futura de la Casa de la Festa, amb la incor­po­ració de noves cul­tu­res. El 2019, hi haurà unes 40 noves acti­vi­tats orga­nit­za­des exclu­si­va­ment amb motiu de la capi­ta­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.