L'espluguina Lourdes Rué és coautora d'un llibre que desvetlla dades sobre la figura de la científica Hipatia

Quatre dones de ciència, Carme Garcia, Laura Ruiz, Lídia Puigvert i Lourdes Rué (l'Espluga de Francolí, 1979) han participat en l'edició del llibre Hipatia de Alejandría, que ha publicat l'editorial especialitzada en publicacions científiques Hipatia i que divendres passat es va presentar al Museu de la Vida Rural de l'Espluga. En l'acte, conduït pel periodista i escriptor Jordi Llavina, hi van intervenir dues de les autores, l'espluguina Lourdes Rué i Lídia Puigvert, que van donar detalls de l'estudi realitzat al voltant de la figura d'aquesta filòsofa considerada la «primera dona coneguda de ciència del món». Els treballs d'aquest grup de recerca s'han desenvolupat en la línia de recuperar la memòria històrica de dones silenciades al llarg de la història, i «que no han tingut el reconeixement que es mereixen», apunta la coautora espluguina.

Amb la intenció de desvetllar la veritat sobre la científica grecoromana, al voltant de la qual s'han creat mites i llegendes, l'equip d'investigació format per una biòloga (Lourdes Rué), una pedagoga, una antropòloga i una sociòloga ha aprofundit en aspectes i camps molt diferents donant una visió plural a l'aproximació científica sobre la figura d'Hipatia.

Un estudi rigorós basat en la revisió de la literatura existent i de fons contrastades, en un intent de mostrar l'autenticitat de la trajectòria com a investigadora però també personal d'aquest personatge científic, de la qual poques coses se saben del cert. El llibre, segons apunta la biòloga espluguina, no només fa referència a la vida d'Hipatia, sinó que aporta temes actuals a la societat pel que fa a la filosofia i altres vinculats a la ciència. El darrer capítol del llibre es dedica a les Hipatia del segle XXI.