Localitzats_Priorat exhibeix el nom de 3.000 veïns que són a la xarxa

El projecte vol evidenciar l'emissió indiscriminada de dades personals a internet

Un total de 163 habitants de Porrera, 103 de Bellmunt del Priorat, 239 de Marçà, 54 de la Torre de Fontaubella, 70 de Pradell, 904 de Falset, 174 del Masroig, 32 de la Morera, 42 del Lloar, 40 de la Vilella Alta, 92 del Molar, 139 de Capçanes, 85 de la Vilella Baixa, 43 de Margalef, 97 de la Bisbal de Falset, 41 de la Figuera, 69 de Gratallops, 124 de Cabassers, 178 d'Ulldemolins, 300 de Cornudella, 91 dels Guiamets, 68 de Torroja i 174 de Poboleda, són els que el col·lectiu Bloc Opac ha localitzat i identificat a la xarxa, a partir d'una cerca simple, per localitats, realitzada en un dels molts registres de contacte telefònic que hi ha a internet. «No cal que estiguis al Facebook. Sabem que alguns dels noms que hem penjat al nostre web són persones grans que no són usuàries d'internet. Tot i així, també hi ha dades d'aquestes persones a la xarxa», explica Àlex Galera, portaveu del Bloc Opac.

La inclusió a la xarxa de dades i informació sobre persones que no en són usuàries és un argument més per justificar el perquè de Localitzats_Priorat: «Convidar a reflexionar sobre l'ús que fem, a vegades no gaire conscient, de la xarxa. La tecnologia ha entrat en les nostres vides d'una manera que fa deu anys era inimaginable i la informació que circula per la xarxa traspassa els límits de la intimitat personal.» Àlex Galera refusa que Localitzats_Priorat aconsegueixi precisament allò que pretén denunciar, és a dir, vulnerar la intimitat dels 3.000 prioratins que presenta al seu web: «Eren noms que ja estaven a la xarxa, no els hi hem posat nosaltres. Però les reaccions que pugui suscitar el nostre projecte en els afectats ens interessen molt perquè formen part del projecte.» De fet, Localitzats es presenta com un treball participatiu perquè ofereix la possibilitat d'una rèplica que pot portar a organitzar altres activitats, com ara un debat obert amb especialistes amb el tema, la denúncia, l'eliminació, la correcció o l'ampliació de les dades. «Localitzats empre deixa a les mans dels implicats la possibilitat que aquesta proposta sigui doblement participativa», apunta Francesc Vidal, promotor de Priorat Centre d'Art.

A www.localitzats.org es pot veure tot el projecte, el llistat dels veïns i les cases i els carrers dels pobles on viuen, això últim, mitjançant Google Earth, un programa que aporta informació genèrica també sense la conformitat dels ciutadans. Així mateix, el web també dóna peu a fer-hi comentaris i a contactar amb els seus promotors. Però Bloc Opac ha editat també uns cartells en format paper que ha difós per tots els municipis, i on s'alerta dels noms dels veïns que, voluntàriament o involuntària, figuren a la xarxa. «Els cartells són una part de l'obra perquè permeten arribar a persones que no tenen cap relació amb internet. També és una manera d'interrelacionar l'espai físic amb l'espai virtual.»

Localitzats_Priorat és el primer capítol d'una sèrie de treballs similars que Bloc Opac vol posar en marxa. L'estiu passat, va fer una primera prova a Valls i va presentar el projecte a la Biennal d'Art de Valls, però no va ser seleccionat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda