Altres

Pròxim capítol: 78. La verge segrestada (Santuari de Núria, Queralbs, Ripollès)

L’aplec de la llibertat

El 25 de setembre de 1910, la Unió Federal Nacionalista Republicana va celebrar un aplec a Banyoles per tal de preparar l’assemblea del partit unificat

Després d’un esmorzar popular al paratge de les Estunes, les delegacions es van dirigir amb els seus estendards i senyeres a la plaça Major per celebrar-hi l’acte central

La història del federalisme catalanista durant els anys anteriors a la proclamació de la República, el 14 d’abril de 1931, és la d’una llarga travessa pel desert. Marginat de forma sistemàtica pel règim de la Restauració i víctima de les divisions internes, el republicanisme es mostrarà incapaç d’esdevenir un moviment de masses i de fer-se forat entre el catalanisme conservador de la Lliga Regionalista i el populisme lerrouxista. Un dels molts intents d’estructurar una proposta unitària es viurà durant els anys immediatament posteriors a la Solidaritat Catalana i tindrà com a principal fita la creació de la Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR). Malgrat algun èxit electoral, l’experiència no acabarà de reeixir; molt probablement, perquè, tal com apuntava Gabriel Alomar, “hem tingut d’ésser catalanistes ab prudència, republicans ab prudència (...)” i “el resultat d’aquesta política ha estat un centrisme burgès, qui no pot satisfer ni als restes del gran tradicionalisme català, sien carlins o renaixensos, ni tampoc al gran futurisme d’obrers i de radicals”.

En tot cas, el nou partit neix amb un notable entusiasme; i, per tal d’impulsar-lo, el consell executiu organitza una campanya de propaganda amb la idea “de fer renéixer les virtuts dels catalans i aconseguir la instauració de la República”. La vila escollida és Banyoles i l’objectiu és convertir la trobada en “una trobada provincial de tots els elements del partit”. Des de molts racons del país, els republicans es desplacen a la capital de l’Estany amb vehicles de tota mena, tartanes, jardineres, algun faetó i fins i tot un cotxe luxós. Segons el testimoni d’un apassionat cronista d’El Poble Català, “en tots aquells homes s’establia un pacte de nova germandat. Per primera vegada, en nom de Catalunya i de la llibertat es reunien, sense necessitat de formular una protesta (...) en una acció de fraternitat, beneïda per la naturalesa”. Al capvespre, el gruix de la comitiva és rebuda a l’entrada de la vila amb torxes i crits de “Visca la República!” i “Visca Catalunya!”. Des d’aquí es desplacen fins a l’Ateneu amb una orquestra al capdavant, flanquejats per 50 banderes i estendards i els joves que obren camí amb les seves torxes.

Els actes comencen a les 6 del matí de l’endemà, quan l’orquestra nova de Tortellà recorre els carrers de la vila al toc de diana; a poc a poc, la gent s’aplega a la plaça Turers. Des d’aquí, els republicans es dirigeixen a la font del Vilar i, tot seguit, fan camí cap al paratge de les Estunes, l’indret escollit per a l’esmorzar de germanor. A les 11, els representants es reagrupen a l’Ateneu, al carrer de la Canal, i amb les seves banderes i estendards, i els acords de La Marsellesa, es dirigeixen en comitiva fins a la plaça Major. Després de donar la volta sencera al recinte, els vint-i-dos portadors d’estendards se situen, de forma ordenada, al capdavant del cadafalc. La plaça és plena de gom a gom, amb més de 1.500 persones. La lectura de la llista d’adhesions de centres republicans i publicacions locals es converteix en un tràmit interminable i en la mostra de la força del moviment, que aplega entitats i publicacions d’arreu del territori. L’encarregat d’obrir l’acte és Lluís d’Ameller, president del Centre Republicà Federal de Banyoles i darrer representant d’una il·lustre nissaga de republicans. Però el plat fort dels parlaments és la intervenció dels representants dels tres corrents que han confluït a la UFNR, el Centre Nacionalista Republicà, els federals i Unió Republicana. Pere Corominas, en representació dels nacionalistes, recomana “la unió de tots els republicans partidaris del progrés” i aposta per la necessitat de “constituir centres que tinguin per base la UFNR fins i tot en els pobles abandonats de tota política”. Per la seva banda, Eusebi Corominas, de la Unió Republicana, emfasitza el paper dels aplecs com a actes de consulta de l’opinió pública i demana a la gent que es dediquin a “fer homes i ciutadans per tal de conquerir el poder sense convulsions, per l’esforç i l’exercici de la sobirania i, d’aquesta forma, arribar a la República, a l’autonomia i a la federació“. Finalment, Josep Maria Vallès i Ribot estableix un paral·lelisme entre el llac dels Quatre Cantons de Suïssa i el de Banyoles i diu que “si en el primer llac s’hi proclamà la unió de tots els estats d’aquella nació, el llac de Banyoles pot ésser el punt a on els de totes les terres s’hi juramentin per a fer triomfar Catalunya i la Llibertat”. Una comparació enginyosa que, com ens podem imaginar, provocarà una “esplèndida ovació entre els assistents”.

Com s’hi arriba
Una de les formes d’arribar a la plaça Major és a través de la plaça i l’avinguda dels Països Catalans, que travessa la ciutat i enllaça amb el carrer de la Llibertat per travessar la ciutat de dalt a baix. Podem aparcar el cotxe a la zona blava adjacent de l’espai de vianants i arribar a la plaça a través de diverses vies, ja sigui el carrer Guimerà, el baixant de plaça, el carrer de Girona o el Mercadal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Les llibreries s’omplen d’autores i autors a la prèvia de Sant Jordi

girona
cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT