Altres

Diari sota les bombes

Miquel Ruiz porta a Sarajevo una exposició de les fotos que va fer fa 25 anys a la redacció del diari ‘Oslobodenje’, que va rebre l’ajut de Fotògrafs per la Pau

El dia 11 d’octubre del 1993, una delegació de l’associació Fotògrafs per la Pau, encapçalada pel fotògraf empordanès Miquel Ruiz, va fer entrega a l’equip del diari Oslobodenje, de Sarajevo, de 8.000 marcs alemanys –uns 6.000 euros– i uns 50 quilos de menjar que l’associació havia reunit gràcies a les aportacions de molts periodistes gironins i de la resta de Catalunya, que van donar suport als seus companys bosnians davant les restriccions de tot tipus que estaven patint en un dels moments més crus de la guerra. “Ens van dir que agraïen molt el gest i que utilitzarien els diners per pagar els sous dels treballadors del diari, que feia dos o tres mesos que no cobraven”, recorda Ruiz, que va demanar si podien passar unes hores a la redacció de l’Oslobodenje per veure com es feia un diari en aquelles condicions gairebé heroiques, però un bombardeig especialment llarg i dur va provocar que la delegació gironina no pogués sortir de l’edifici en gairebé un dia i mig. Ruiz va fer fotos d’aquella redacció en què els periodistes i la resta de treballadors treballaven en taules plegables, menjaven plegats, jugaven a cartes, dormien com podien i estaven sempre pendents del subministrament de paper, de l’electricitat que els proporcionava un generador i sobretot de les bombes, els franctiradors i tots els horrors de la guerra. I a pesar de tot, l’ Oslobodenje va sortir al carrer pràcticament tots els dies del conflicte. Ara, Ruiz exposa per primera vegada aquelles fotos en una exposició que s’inaugurarà dijous vinent, un altre 11 d’octubre, 25 anys després, a Sarajevo, dins dels actes commemoratius del 75è aniversari de l’Oslobodenje, que recentment també ha estrenat nous locals. L’exposició, que es podrà veure durant dues setmanes a les instal·lacions de l’escola islàmica Gazi Husrev-begov Hanikah, s’ha organitzat amb el suport de la Diputació de Girona i Inspai, l’Ajuntament de Sarajevo i l’associació que dirigeix l’antic general Iovan Divjak (L’Educació Construeix Bòsnia i Hercegovina). Són una quinzena de fotografies reproduïdes en lones de gran format –la majoria, de 2,30 per 1,50 metres–, penjades del sostre de la sala, que després de l’exposició seran donades a l’empresa editora del diari. Aquesta és la quarta exposició a Sarajevo de Miquel Ruiz, que va donar les fotos de les tres anteriors al Museu d’Història de la ciutat. “Aquesta serà la meva última exposició sobre la guerra”, diu el fotògraf, que ha volgut que el catàleg de l’exposició, amb format de diari, fos dissenyat pel seu fill Isaac.

Miquel Ruiz, bon amic del conseller Raül Romeva, que va viure a Sarajevo, dedica aquesta exposició a tots els presos i exiliats polítics catalans, “represaliats pel govern d’Espanya per voler fer una cosa tan senzilla com és votar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda