Arts escèniques

Més de 250 representacions de Pastorets a Catalunya

Són dades que presenta la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, formada per 52 municipis catalans amb una seixantena de grups de Pastorets, que cada any mouen unes 7.000 persones

Comencen les representacions nadalenques per excel·lència. La tradició de representar els Pastorets continua més viva que mai i cada any mobilitzen milers d’aficionats al teatre i també milers de famílies com a espectadors. A més, i segons dades de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, aquest any s’amplien els municipis on els catalans podem anar a veure alguna representació dels Pastorets. Seran 52 municipis els que aquest any mostraran més de 250 muntatges d’aquesta història, una lluita entre el bé i el mal i el naixement de Jesús, que forma part de la tradició del país. La temporada va arrencar el 15 de desembre a Barcelona amb la representació del text de Josep Maria Folch i Torres a càrrec d’El Centre Gràcia i acaba el 3 de febrer a Mataró i el Vendrell amb els textos de Ramon Pàmies i una adaptació lliure del text de mossèn Rossend Fortunet, respectivament. La seixantena de grups de Pastorets de la coordinadora mouen cada any gairebé 7.000 persones entre actors, actrius, músics o tècnics per tirar endavant els muntatges, que la temporada passada van veure uns 60.000 espectadors. Els punts àlgids de la temporada són pels volts de Nadal, ja que entre el dia 23, Nadal i Sant Esteve es fan una setantena de representacions, i el 29 i 30 de desembre, en només dos dies se’n fan també més de setanta a diferents punts de Catalunya. Amb menys intensitat, el Dia de Reis també és una de les dates que trien les famílies catalanes per anar a veure els Pastorets.

Tot i que tots tendim a veure les propostes que ens queden més a prop de casa, de la llarga oferta representativa sobresurten dos muntatges que aquest 2018 estan d’aniversari: els Pastorets d’Igualada compleixen 60 anys i els Pastorets de Figueres celebren 95 anys de l’estrena de l’obra El primer Nadal dels Pastorets. Altres representacions destacades, tant per l’assistència de públic com per la posada en escena, són les de Terrassa, Girona, Calaf, Sabadell (La Faràndula) i Mataró –aquest últim amb la Creu de Sant Jordi, distinció que també té l’Ametlla de Merola.

Participatius a Girona

El món dels Pastorets de Girona és tot el Teatre Municipal, ja que s’utilitza no només l’escenari, sinó la platea, les llotges i les entrades per fer la representació. Així es fomenta la participació i el contacte directe amb els espectador, es trenca la fredor de l’escenari i es retorna a les arrels del teatre. Aquesta serà la 38a temporada consecutiva que els posen a escena membres del grup Proscènium, sota la direcció de Joan Ribas. Aquest any es podrà veure una versió renovada de l’obra, plena de sorpreses, cançons, decorats i projeccions, amb un centenar llarg de participants. Com és tradició, se’n faran set representacions al Teatre Municipal. La primera serà el dia de Nadal i l’última, el 4 de gener. També n’hi haurà per Sant Esteve, els dies 28, 29 i 30 de desembre i per Cap d’Any (totes les funcions seran a les 17.30 h (www.elspastoretsdegirona.net).

Grans canvis a Valls i Balsareny

Valls i Balsareny presenten una edició molt renovada dels Pastorets. El Grup del Teatre Principal de Valls estrena nova direcció i, a banda de la introducció de nous telons de gran format, un altre dels canvis és la renovació de gairebé tots els personatges principals. Com és habitual, l’espectacle insereix gags d’actualitat dins de la trama. Així, i després d’un any frenètic, s’espera una obra molt entretinguda.

Per la seva banda, els Pastorets de Balsareny també estrenen nou director artístic, que ha impulsat una renovació de l’espectacle nadalenc, que fa anys que es representa. Aquest any, doncs, els espectadors podran gaudir de nous efectes especials, elements i moviments escènics, tramoia, vestuari, maquillatge, il·luminació, so... Diferents canvis per aconseguir un espectacle més àgil, divertit i visualment potent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona