Altres

La cooperativa d’energia renovable Som Energia guanya el sisè premi Martí Gasull i Roig

La cantant Maria del Mar Bonet recull el premi del jurat per la seva trajectòria

Les Pupil·les i Casa Amaziga, finalistes

Aquest dilluns s’ha celebrat l’acte d’entrega del premi Martí Gasull i Roig. L’acte que ha estat presentat per la periodista Laura Rosel, ha començat amb una breu història de la Plataforma per la Llengua, que aquest any compleix 25 anys. Rosel ha explicat que el català ha perdut 300.000 catalanoparlants en els últims 15 anys, però que cada any hi ha més joves que tenen el català com a llengua materna.

Rosel ha presentat el president de la Plataforma, Òscar Escuder, que ha fet una referència als presos polítics, i en especial a la Carme Forcadell que ha estat una persona molt activa de l’executiva de la Plataforma. Escuder explica que el català és una llengua amb 10 milions de parlants “malgrat l’obstinada persecució dels estats espanyol i francès en els últims 300 anys”. Això fa que siguem una llengua mitjana en el context de les llengües europees. “Tenim una vitalitat més que considerable en els àmbits en què els estats no poden exercir tota la seva força contra la llengua. Penso en la literatura, penso en internet, penso en els mitjans de comunicació”, ha explicat Escuder. En contraposició, “en les administracions públiques, com ara la justícia, en el cinema, o en l’oficialitat a Europa” no tenim la mateixa força, ha afegit. “Fins que no siguem oficials a Europa, i n’hi ha 11 llengües que són oficials i que es parlen menys que el català, no hi haurà possibilitat de tenir igualtat de drets els catalanoparlants respecte de parlants d’altres llengües” ha manifestat Escuder. Malgrat tot, Escuder s’ha mostrat optimista respecte al futur del català, i ha recordat que “som 20.000 socis” i ha fet una crida per aconseguir-ne més “com més aviat millor”.

Rosel explica que més del 80 per cent dels estudiants s’expressen en castellà a l’hora del pati.

Després de presentar els membres del jurat: Jaume Cabré, Rosanna Cantavella, Òscar Escuder, Jordi Manent, Isona Passola, Joan Maria Pou, Pilar Roig, Xevi Xirgo i Carme Forcadell. Rosel presenta els finalistes dels Premis Martí Gasull i Roig. El grup de rap electrònic feminista valencià Pupil·les és el primer finalista. El segon finalista és la Casa Amaziga de Catalunya. La cooperativa de comercialització d’energia renovable Som Energia és el tercer finalista.

Finalment, el guanyador de la sisena edició del Premi Martí Gasull i Roig per la votació popular per la seva exemplaritat en defensa de la llengua catalana ha estat la cooperativa Som Energia. Pel que fa al Premi Especial del Jurat ha estat guardonada per la seva trajectòria la cantant Maria del Mar Bonet.

Durant l’acte han intervingut els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, les conselleres de Cultura de Catalunya i Balears, Laura Borràs i Fanny Tur, i la vicepresidenta de la Diputació de BArcelona, Mertixell Budó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES