cultura

Les restes arqueològiques de les Terres de l'Ebre es conservaran al Museu del Montsià

La Generalitat crea en aquest equipament ampostí el tercer servei d'atenció als museus (SAM) de Catalunya

Àlex Farnós, director del Museu del Montsià, destaca que, fins ara, els materials descoberts en les excavacions arqueològiques dutes a terme a les Terres de l'Ebre es troben escampats per diversos museus i centres d'arqueologia d'arreu de Catalunya. Ara, després que la Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar al museu ampostí el tercer SAM (servei d'atenció als museus) de Catalunya, el material arqueològic de les Terres de l'Ebre tindrà una seu clara. El Museu del Montsià conservarà i posarà a disposició dels investigadors les restes arqueològiques localitzades a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. Actualment, el museu ampostí ja disposa de col·leccions d'arqueologia, etnologia i d'història natural d'aquestes comarques.

En l'informe elaborat per la direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat es recomanava que el SAM se situés al Museu del Montsià «perquè és l'únic organisme que disposa de les condicions i de l'espai suficient per a la prestació d'aquest servei, en termes d'excel·lència i eficàcia». Àlex Farnós també afegeix que pròximament s'inauguraran les obres de rehabilitació del museu, que han permès triplicar-ne la superfície útil, ja que ha passat de tenir 1.000 m² a tenir-ne 3.000. En l'informe de la Generalitat també es valora el fet que l'equipament ampostí «és un museu registrat amb una trajectòria sòlida de més de deu anys», que «disposa d'un programa museològic que preveu l'emplaçament d'un SAM» i que el centre «ja disposa d'espais destinats a sales de reserva d'arqueologia i d'altres col·leccions, laboratoris, tallers, despatxos, sales de documentació i sala de consulta». A més, el Museu del Montsià s'encarrega de la gestió d'espais patrimonials com ara el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar), el centre d'interpretació de les barraques del Delta (Sant Jaume d'Enveja), el centre d'interpretació de la Serra del Montsià (Freginals) i la vil·la romana i torre medieval de la Carrova (Amposta).

Altres funcions

A banda d'aplegar totes les restes arqueològiques i paleontològiques, el museu ampostí tindrà, com a SAM, altres funcions «supramunicipals», segons Farnós, com ara proporcionar assessorament i suport tècnic als museus de les Terres de l'Ebre, coordinar i fer la restauració de béns culturals mobles, supervisar els trasllats de fons dels museus, coordinar les exposicions itinerants i d'altres programes de difusió cultural, i conèixer la situació i les necessitats dels museus del territori.

La història

El nucli originari del Museu del Montsià es troba en l'antic museu municipal, creat el 1956 a partir de les troballes arqueològiques de Francesc Esteve i els seus col·laboradors, integrats en el Grup de Recerques Arqueològiques d'Amposta. L'actual Museu del Montsià es va constituir l'any 1983 per iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament d'Amposta, com un museu públic, comarcal i pluridisciplinari. Posteriorment, el Consorci del Museu Comarcal del Montsià, format l'any 1993 pel Consell Comarcal del Montsià i per l'Ajuntament d'Amposta, ha permès consolidar la seva vocació territorial i potenciar la seva acció com a centre gestor del patrimoni natural i cultural. Amb la creació del SAM, s'amplien les funcions del museu i augmenta la seva importància en el territori.

D'altra banda, està previst que la Generalitat també creï un SAM a les comarques del Camp de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà