Arts escèniques

Del cor d’Austràlia

Rafael Bonachela porta ‘ab [intra]’, una obra que neix de l’energia de l’estudi amb la Sydney Dance Company, al Mercat de les Flors

Bonachela proposa una dansa que transporta lluminositat des de l’interior a l’exterior, de l’estudi a l’escenari

El coreògraf Rafael Bonachela torna a Barcelona. Després de 20 anys ballant i component a Londres, va guanyar el concurs de dirigir la Sydney Dance Company. Ara torna a Barcelona amb ab [intra] (des d’avui i fins al 4 de juliol al Mercat de les Flors). Ve amb moltes ganes d’enfortir en contacte amb coreògrafs catalans que treballin a Austràlia i d’ensenyar el magnetisme i la fisicitat dels coreògrafs a Barcelona (incloure la ciutat en les seves habituals gires internacionals anuals).

Aquesta peça neix de les improvisacions que va fer amb els setze ballarins de la companyia. Alguns els coneix de fa pocs mesos. Però n’hi ha d’altres amb qui ja fa vuit anys que treballen junts. Volia traslladar l’energia de l’estudi en una peça. Que la intensitat de la descoberta es plasmi en una coreografia lluminosa. Bonachela ha reordenat i ha ajustat el ritme d’una obra que manté la visió de dansa abstracta, molt oberta, que sigui cada espectador qui n’extregui lectures. El corògraf admet que prefereix no saber què opina el públic per no contagiar-lo. El director de la Sydney els va demanar que escrivissin les sensacions després de cada jornada d’improvisació (en què estava vehiculada a través d’una música concerta). Aquests comentaris van ajudar a bastir el treball tant de moviment com per conformar la il·luminació i l’espai escènic (minimalista, per poder facilitar la gira). La música, en què Nick Wales integra un moviment de violoncel de Peteris Vasks a una composició electrònica, la tenia des de fa temps. Però Bonachela no l’ensenya fins a últim moment, quan la coreografia ja està resolta.

Lucy Guerin, coreògrafa

Diu el director del Grec, Cesc Casadesús, que la dansa africana és molt enèrgica. També que està creixent la sensibilitat cap a les cultures aborígens. En aquest sentit, Bonachela fa anys que treballa per descobrir i donar identitat als nous coreògrafs australians (establerts a Melbourne, principalment). Austràlia té molts altres referents de dansa com ara Lucy Guerin (que serà els dies 5 i 6 a la sala Pina Bausch del Mercat de les Flors).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.