Altres

El comerç d’Empúries

El cicle de conferències del Terra de Trobadors del 6, 7 i 8 de setembre versarà sobre la importància social, econòmica i cultural dels mercats medievals

El Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC) de la Universitat de Girona coorganitzen, per 19è any consecutiu, la programació de tipus acadèmic i cultural del XXIX Festival Terra de Trobadors 2019, especialment el Cicle de Conferències Miquel Pujol Canelles, que s’ha consolidat al llarg dels anys com una de les referències de l’esdeveniment, ja que durant els 28 anys del festival s’han organitzat més de cent conferències a càrrec de prop d’un centenar de conferenciants.

Les conferències d’aquest any aniran a càrrec de destacats professors universitaris, investigadors i medievalistes que presentaran les seves darreres recerques al voltant dels eixos temàtics, culturals i històrics de l’esdeveniment, sota el lema El comerç i els mercats a l’edat mitjana. El temps del comte Hug V d’Empúries (1269-1277).

El cicle començarà el divendres 6 de setembre, a les 18 h, a la capella de Santa Clara amb la conferència inaugural del festival: Mercat i fiscalitat a Castelló d’Empúries a la baixa edat mitjana (segles XIV-XV), a càrrec d’Albert Martí Arau, llicenciat en humanitats i documentació. En el marc del departament de ciències històriques de la Institució Milà i Fontanals de Barcelona (CSIC), ha investigat l’àmbit de la fiscalitat i les finances públiques de la Corona d’Aragó (segles XIII-XV) a través de l’exemple de Castelló d’Empúries. La seva conferència plantejarà algunes qüestions importants sobre la temàtica d’enguany, com ara: per què les imposicions es van consolidar dins la tresoreria castellonina? Quin ampli ventall de productes i transaccions gravaven? Tothom les havia de pagar o algú n’estava exempt? Quines reportaven més beneficis per al municipi?

En acabar la conferència inaugural, a les 19 h tindrà lloc la presentació del número 18 de la revista Mot So Razo, del Centre d’Estudis Trobadorescos i la Universitat de Girona,

El dissabte 7 de setembre, el professor Víctor Farías Zurita oferirà la conferència Un paisatge urbà medieval a final del segle XIII. La vila de Castelló d’Empúries i les viles del comtat d’Empúries i dels comtats veïns, en què es tractarà el dinamisme econòmic i social del comerç medieval i l’impacte dels mercats setmanals i de les fires a les viles i territoris, en època d’Hug V d’Empúries.

El mateix dissabte 7 a les 18 h de la tarda, també a la capella de Santa Clara, tindrà lloc la conferència Un mercader de cavalls i un rei disfressat de criat, camí de Bordeus (maig de 1283), a càrrec del professor de la UdG Xavier Renedo Puig, gran coneixedor de l’escriptor gironí Francesc Eiximenis, així com de les cròniques medievals catalanes, especialment de la Crònica de Ramon Muntaner, que tracta de l’època del comte Ponç Hug IV (que va ser comte d’Empúries entre els anys 1277 i 1313) i la invasió francesa del comtat d’Empúries de l’any 1285.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.