Documenten l’Olot dels 60 i 70 amb el fons Teixidor
Els nets donen a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa més de 3.000 fotografies que el fotògraf olotí va fer durant dues dècades
La donació inclou el documental ‘Olot dins la mà’, que s’ha digitalitzat
Ramon Teixidor (1917-1994) era operari de ca l’Arturo Simon d’Olot i la seva gran passió era la fotografia. De fet, tal com certifiquen els seus nets, Vanessa Rama Teixidor i Eduard Rama Teixidor, sempre duia la càmera fotogràfica a la mà i, fins i tot, tenia un laboratori al soterrani de casa seva, al barri de Montolivet, per revelar les fotos. I les olotines i els olotins li n’han d’estar agraïts, perquè les més de 3.000 fotografies de la vida social i cultural de la ciutat que va fer són un testimoni impagable del final de la dècada dels anys seixanta del segle passat i fins a la dels setanta. Així ho va remarcar l’alcalde, Pep Berga, en el marc de l’acte de signatura del conveni de donació del fons Ramon Teixidor Arderiu entre l’Ajuntament d’Olot, signat per ell i els nets del fotògraf. El fons es custodiarà a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Inclou el documental Olot dins la mà i també 3.061 imatges. L’any passat, la família de Ramon Teixidor va cedir tot el material del muntatge a l’Arxiu Comarcal, que n’ha digitalitzat les imatges i el so i ara s’exposa a Can Trincheria. Sens cap mena de dubte, la seva producció més destacada com a fotògraf és el documental Olot dins la mà, estrenat al Centre Catòlic d’Olot el 12 de maig del 1964. Es tracta d’un muntatge audiovisual amb tres-centes diapositives, sincronitzades amb textos de l’escriptor olotí Josep Congost i amb fragments musicals seleccionats per Joan Sala.
El documental, de gairebé una hora de durada, presenta imatges d’Olot i els seus voltants des de diferents aspectes: el paisatge, l’urbanisme, el folklore, l’esport, la religió, etc. Després de l’estrena, es va projectar en diferents poblacions de Catalunya.
Les fotografies d’Olot dins la mà van ser utilitzades per a il·lustrar portades de guies turístiques i calendaris, així com per als cartells de les Festes del Tura dels anys 1968, 1969, 1970 i 1971.
És molt conegut el que va il·lustrar amb una foto del ball de gegants a la plaça Major amb els cavallets en primer terme. Aquesta imatge es va utilitzar fins i tot com a tapa per a una capsa de bombons d’una coneguda pastisseria d’Olot.
Els nets de Teixidor s’han manifestat molt satisfets perquè l’obra fotogràfica del seu avi hagi passat a ser pública. La directora de l’arxiu, Anna Bonfill, ha remarcat el repte tècnic que els ha comportat convertir en un sol producte digital tot el material del documental i el de projecció.
Ramon Teixidor i Arderiu (Olot, 1917-1994) va treballar com a operari mecànic. Aficionat a la fotografia, es va convertir en un membre destacat de l’Agrupació Fotogràfica del Centre Catòlic d’Olot i també va ser soci de l’Amateur Club Fotogràfic. Va guanyar diversos premis.