Patrimoni

Vells secrets al mausoleu de Sidillà

L’equip d’arqueòlegs que encapçalen Gisela Ripoll i Francesc Tuset hi troba nous enterraments i un colomer

Les excavacions de finals d’agost han tret a la llum tombes a l’interior de l’edifici funerari tardoromà

Les exca­va­ci­ons de l’equip lide­rat pels arqueòlegs i pro­fes­sors titu­lars de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) Gisela Ripoll i Fran­cesc Tuset con­ti­nuen al jaci­ment baix-empor­danès de Sant Romà de Sidillà. Les dar­re­res tro­ba­lles, la tar­dor del 2017, els van per­me­tre datar l’edi­fici cone­gut com la torre de Sant Sebastià entre finals del segle IV i prin­cipi del V de la nos­tra era. Les res­tes de ceràmica i diver­sos enter­ra­ments con­fir­ma­ven la hipòtesi que es trac­tava d’un mau­so­leu fune­rari d’època tar­do­ro­mana. I enguany, a finals d’agost, van cen­trar-se en aquest àmbit.

A més dels enter­ra­ments al vol­tant del mau­so­leu, aquest cop n’han tro­bat qua­tre més a l’inte­rior. Tom­bes d’obra amb tègula que con­cor­den amb el període i que aca­ba­ran de datar amb més pre­cisió al labo­ra­tori aquesta tar­dor, però que rati­fi­quen la fun­ci­o­na­li­tat funerària de l’edi­fici en el seu ori­gen.

L’estiu del 2018 no van poder pro­gra­mar cam­pa­nya per al seu pro­jecte Ecloc. Esglésies, cemen­ti­ris i hàbitats (segles VIII-XI), perquè la con­fir­mació dels fons de la Gene­ra­li­tat per a recerca arqueològica es va endar­re­rir pel 155. Però aquest cop han tre­ba­llat amb un grup més reduït –una quin­zena de per­so­nes– i mirant d’“esprémer al màxim els deu dies de feina, amb tas­ques esgo­ta­do­res” com ara l’ensor­ra­ment de tot el sos­tre que col­gava l’inte­rior, explica Ripoll.

Ceràmica i un colo­mer

Hi han tro­bat cen­te­nars de peda­les, dove­lles de ceràmica de l’antiga volta romana, algu­nes de les quals força sen­ce­res i amb les mar­ques digi­tals dels arte­sans visi­bles, a més de defec­tes de fàbrica curi­o­sos com ara emprem­tes de gos, cabra o “d’una sola de sabata en què s’apre­cien els claus”, avança Tuset. Les més interes­sants, per la seva inte­gri­tat, les capes de mor­ter o els ras­tres d’emprem­tes, s’han nete­jat a les ins­tal·laci­ons del Museu d’Arque­o­lo­gia de Cata­lu­nya a Empúries i s’estu­di­a­ran al labo­ra­tori d’arque­o­lo­gia de la UB.

L’esfon­dra­ment de la volta va dei­xar inser­vi­ble, cre­uen, un edi­fici fune­rari que amb els segles s’havia recon­ver­tit per a usos més fun­ci­o­nals, ja que entre els ele­ments des­ta­cats que ama­gava la terra han posat al des­co­bert un colo­mer, fet amb ren­gles de pedres i cavi­tats per als nius dels ocells. Per les seves carac­terísti­ques cons­truc­ti­ves, pen­sen que és un afe­git poste­rior. “Sem­bla que algú, amb el pas dels segles, va con­si­de­rar que era una edi­fi­cació tan sòlida i bona que va ser rea­pro­fi­tada”, aven­tura l’arqueòloga.

Ara hau­ran de mirar de con­fir­mar la datació amb més exac­ti­tud: fins quan va estar en ús i la relació amb l’abandó del poblat annex a l’església pre­romànica que va que­dar col­gat per la duna de sorra del Ter molt a finals del segle XI. Les res­tes òssies de coloms són escas­ses, però les mos­tres reco­lli­des pot­ser cons­ta­ta­ran la presència de femta, la pre­uada colo­massa.

A l’inte­rior del mau­so­leu, han arri­bat fins a l’estrat de roca en què es van assen­tar els fona­ments, amb una mena de cavi­tat que podria haver ser­vit com a sitja o femer. Per ara, donen el tre­ball de camp per tan­cat a l’edi­fici fune­rari, fins que tro­bin fons per a la seva museïtzació. La feina con­ti­nuarà, però, al labo­ra­tori amb l’estudi dels mate­ri­als, dels esque­lets i les diver­ses anàlisis de les mos­tres reco­lli­des, que encara poden donar mol­tes sor­pre­ses. Tuset i Ripoll sos­te­nen que tant el mau­so­leu tar­do­romà com el colo­mer medi­e­val són dues peces de gran interès per enten­dre els pro­ces­sos de trans­for­mació del ter­ri­tori al llarg del temps, espe­ci­al­ment entre l’anti­gui­tat tar­dana i el món medi­e­val, a Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.