Rebels amb causa
Els 21ns Premis Liberpress van reconèixer ahir a Girona la tasca de diferents persones –inclús tot un poble, el sahrauí– per aconseguir un món millor
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicepresident i ahir president accidental de la Diputació de Girona, Pau Presas, van obrir els 21ns Premis Liberpress a l’Auditori de Girona, en un acte presentat per Clara Jordan, que va recordar el gest triat per a una edició en què les dones han tingut molt de pes: el triangle femení.
Per recollir el premi Liverdpress concedit a SEO BirdLife (Societat Espanyola d’Ornitologia) va pujar a l’escenari la seva directora executiva, Assumpció Ruiz, dona combativa i apassionada que unes hores abans de l’acte recordava que “la màxima expressió de la corrupció és l’espoli dels recursos nacionals”, just ahir, mentre es feien públiques dades alarmants sobre la ràpida desaparició de moltes espècies d’ocells arreu del món. “La degradació social i l’ambiental es produeixen alhora, i la presència o no d’ocells en una determinada zona és també un indici de la seva qualitat de vida”, va dir.
Tot seguit, l’escriptor italià Nuccio Ordine va rebre el premi Liberpress Ramón Chao de literatura, per obres com ara La utilitat de l’inútil, en la qual defensa que “els sabers inútils com ara la literatura, la música i l’art són els més humanitaris i són molt importants per aconseguir una fraternitat universal laica”. En el seu últim llibre, Els homes no són illes, qüestiona “l’egoisme absolut” d’eslògans com ara “els italians, els francesos o els americans primer”, i posa en evidència que “si aixeques un mur per defensar-te dels altres, en realitat estàs fent una presó per a tu”.
Després de lliurar el premi Camins a l’organització Women’s Link Worldwide, per la seva lluita a favor dels drets de les dones arreu del món, el director romanès Radu Mihaileanu, que també ha reflectit la seva preocupació per la condició de la dona, “encara millorable a molts països”, en pel·lícules com ara La source des femmes, on les dones d’un poble marroquí fan una “vaga d’amor i sexe” per reclamar els seus drets.
Especialment emotiva va ser la intervenció de Laura Zúñiga, filla de la líder indígena, feminista i activista ambiental hondurenya Berta Isabel Cáceres, assassinada ara fa tres anys per oposar-se a la construcció d’una presa hidroelèctrica promoguda per inversors internacionals. El procés judicial encara està obert i Zúñiga no confia gaire en la justícia hondurenya, però ella i els seus germans continuen la lluita de la seva mare. “Ens estem enfrontant amb els més poderosos”.
Jacinto Marqués Mancho, impulsor de la Fundación Crisálida, que treballa a la Franja de Ponent per donar una vida digna a persones amb discapacitat intel·lectual, va venir a Girona molt ben acompanyat per aquells amb els quals comparteix vida –“El protagonisme consolida la seva autoestima”– i altres amics: en total, 18 persones en un minibús.
Després del premi de música per al mexicà León Chávez Teixeiro, per mig segle de cançó i compromís, Jira Boulahi, delegada del poble sahrauí a l’Estat espanyol, va recollir el Liberpress Catalunya, que “dona visibilitat a la lluita i la resistència dels sahrauís pels seus drets legítims”, com ara un referèndum d’autodeterminació per decidir el seu futur i deixar de ser “l’última colònia d’Àfrica”. La periodista i activista Lisa Lovatt-Smith va recollir el premi principal per la seva tasca assistencial i de divulgació per aconseguir que els nens de Ghana tinguin una vida millor, amb campanyes contra la violència domèstica i iniciatives per aconseguir que els orfes siguin adoptats.