Sant Anastasi es passeja per Badalona

Les corrandes satíriques del berenar van reivindicar el nom d'Enric Borràs per al Teatre Principal

Els ous que cada any ofereix la Confraria de Sant Anastasi a la congregació de monges Clarisses de la Divina Providència han fet un bon servei. I és que la tradició dicta que l'ofrena ha de servir perquè el temps respecti les festes i així ha estat. La imatge de sant Anastasi va poder sortir de l'església de Santa Maria, baixar pel carrer de la Costa fins al carrer que porta el seu nom i després passejar-se pel Baix a Mar, acompanyat per les colles de cultura popular, en una tarda esplèndida. Centenars de badalonins han sortit al carrer per acompanyar-lo i berenar a la seva salut. Força estona abans que comencés el repartiment de xocolata i coca de Sant Anastasi, desenes de persones feien una cua que ocupava tot el carrer de Sant Anastasi per no quedar-se'n sense, tot i que aquest any, en vista de l'èxit d'edicions anteriors, s'havia fet una bona provisió. Mentre els assistents gaudien del berenar, l'arribada del Baró de Maldà, un habitual de la festa badalonina, va amenitzar la vetllada. El ball parlat del baró va incloure les corrandes satíriques sobre l'actualitat badalonina, que van tornar a repartir garrotades entre tota la classe política i cap partit en va sortir indemne. Els versos van acabar aquest any amb la reivindicació: que el reobert Teatre Principal porti el nom de l'actor badaloní Enric Borràs. Un cop acabat el berenar, la Passada va començar a desfilar mentre a la plaça de la Vila la cobla Marinada posava música a una ballada de sardanes. El sant va tornar a l'església de Santa Maria quan ja fosquejava per escoltar el cant dels goigs a càrrec de l'Orfeó Badaloní.

Al matí, la gimcana cultural Coneixes Badalona? va aconseguir la participació d'un centenar de persones, entre petits i famílies senceres, en un joc que va servir per conèixer curiositats sobre Badalona i les seves tradicions.

Les confessions de Badalona, per la convivència

jose g. navarro

L'experiència de l'any passat va ser molt enriquidora i ahir es va tornar a repetir. Diferents confessions religioses i col·lectius estrangers presents a Badalona van tornar a ser convidats ahir a l'ofici solemne en honor de Sant Anastasi, celebrat a l'església de Santa Maria. Representants sikhs, la comunitat marroquina de Bilal o dues més de pakistaneses nombroses a Artigues van presenciar la litúrgia de la missa des dels primers bancs del temple. «L'any passat vam venir per curiositat, però aquest any ho hem fet per desig, perquè també sentim Badalona casa nostra», va dir el president de Nada-I-Pakistan, Khan Asad, abans que l'administrador de la confraria de Sant Anastasi, Josep Maria Rojo, els donés la benvinguda per segon any consecutiu. «Les comunitats religioses promouen valors morals i ètics que construeixen una cultura de respecte i cooperació», va dir Rojo abans que, en l'homilia, el carmelita Agustí Borrell manifestés el seu desig que Badalona «sàpiga caminar cap a una societat d'acollida, tolerant i de convivència».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona