Cinema

De Fellini a Marilyn

Els 25 anys de l’Escac, Rohmer i Lynch també protagonitzen cicles el 2020 a la Filmoteca, que manté uns 140.000 espectadors a l’any

La FilmoXarxa, que porta la programació al territori, amplia l’oferta amb 31 pel·lícules

El centenari del naixement de Fellini i Rohmer, els 25 anys de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), Marilyn Monroe, Nagisa Oshima i Sam Peckinpah són alguns dels cicles destacats del 2020 a la Filmoteca de Catalunya, que ha tancat els onze primers mesos del 2019 amb 127.558 espectadors. Esteve Riambau, director d’aquest equipament que té la seu central al Raval de Barcelona, va explicar ahir que preveuen tancar l’any amb “prop de 140.000 espectadors”, que és quasi la mitjana des que van inaugurar aquesta seu. Les dues sales de la Filmoteca, la Chomón i la Laya, han fet 1.284 sessions entre gener i novembre d’aquest any, amb una mitjana de 99,3 espectadors per sessió. “Gairebé un centenar d’espectadors per sessió és una bona mitjana”, valora Esteve Riambau. El 8 de febrer passat es va arribar a l’espectador un milió de la seu del Raval, inaugurada el 20 de febrer del 2012.

Èxit i comiat

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va ser present a la roda de premsa de balanç i avançament dels propers cicles, i va destacar “l’èxit de totes les sessions i exposicions” i el cicle que es dedicarà a l’Escac, que va definir com a “just i necessari, perquè una nodreix l’altra i juntes fan molta més feina”. Tant la consellera com Esteve Riambau van dedicar unes paraules d’agraïment a Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca, que es jubila a finals d’aquest any.

Un dels camins per créixer en espectadors i arribar al territori és el projecte FilmoXarxa, que es continua expandint. Fet en col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs, ja té actualment 22 cineclubs adherits, i ha ofert 19 títols en 86 sessions que han aplegat 2.698 espectadors. Per al 2020 l’oferta s’ampliarà amb 20 títols del fons de la Filmoteca i 11 films europeus contractats. “El FilmoXarxa és fruit de tres confluències –va explicar Esteve Riambau–: del mandat de la llei del cinema del 2010, que estableix que es creï una xarxa de sales concertades arreu del territori, del projecte la Filmoteca a les comarques i de la vinculació històrica de l’entitat amb la Federació de Cineclubs.” FilmoXarxa “pretén projectar arreu del territori propostes amb el segell de qualitat de la Filmoteca”. L’èxit de la iniciativa es demostra amb el fet que 22 dels 30 cineclubs catalans que s’hi podrien adherir ho han fet. Riambau va explicar que s’està negociant un acord amb el Gremi d’Exhibidors de Catalunya per ampliar FilmoXarxa a sales comercials.

En el balanç del 2019, Esteve Riambau destaca també les visites de Barbet Schroeder, Terry Gilliam, Lucrecia Martel, Robert Guédiguian i Pere Portabella, entre molts altres; exposicions dedicades a Jeff Bridges, Félix Murcia, Kieslowski i el cineclublisme; les restauracions de films com Fuego en la sangre, d’Iquino, i El lago de los cisnes 3D, rodat per Rovira-Beleta al Liceu el 1953... Entre els propers cicles, destaquen el de films triats per Jaume Plensa i per Lluís Homar; un cicle d’estiu dedicat als melodrames de tots els temps i un de tardor sobre vampiresses del cinema mut, i els dedicats a l’actriu i cineasta Agnès Jaoui i a la pionera de Hollywood Dorothy Arzner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.