Cultura

Rouret, la mà dreta de Companys

Rafel Bruguera publica la biografia de l’escriptor i polític escalenc Martí Rouret, mestre i polític republicà

Va arribar a ser sotssecretari de la Presidència de la Generalitat durant la Guerra Civil espanyola

Martí Rouret i Callol (l’Escala, 1902- Ciutat de Mèxic, 1968), després d’exercir de mestre i iniciar la carrera política a Móra d’Ebre, va ocupar destacats càrrecs de la Catalunya republicana, tot convertint-se en estret col·laborador i home de màxima confiança del president Lluís Companys. La derrota republicana en la Guerra Civil va portar Rouret a l’exili, primer a França i, finalment, a Mèxic i, el 1954, va ser un dels impulsors de l’elecció de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat. Durant la seva carrera polifacètica també va impulsar diferents publicacions.

L’escriptor i polític escalenc Rafel Bruguera, actualment diputat al Parlament de Catalunya i exalcalde de l’Escala, s’ha fixat en la figura de Martí Rouret per publicar el seu sisè llibre, Martí Rouret. L’Escala, Móra d’Ebre, Barcelona, Mèxic, editat per la Fundació Josep Irla. Es tracta d’una biografia que també inclou articles i poemes del mestre i polític republicà que va arribar a ser sotssecretari de la Presidència de la Generalitat entre el 1936 i el 1939. La publicació consta de dues parts –la biografia i un recull de 105 poemes i articles de Rouret–, un pròleg a càrrec de Josep-Lluís Carod-Rovira i un epíleg de José María Murià, nebot de Martí Rouret i resident a Mèxic.

Bruguera explica que ha volgut tractar la figura d’aquest destacat mestre i polític republicà perquè se situa en el marc de treball de recerca per recuperar la història de l’Escala. Considera que el càrrec de sostssecretari de la Presidència de la Generalitat va ser el “més important i llarg” que va ostentar: “Era una tasca de màxima confiança de Lluís Companys. Durant tota la Guerra Civil en va ser la mà dreta.” Va començar a preparar aquest llibre el 2015, mitjançant el treball de recerca i de buidatge d’hemeroteca de notícies i articles, endintsant-se en arxius de referència com ara el del Parlament de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya, el de Salamanca i els d’àmbit més local, com ara els de l’Escala i Móra d’Ebre.

Revistes i política

Martí Rouret va destacar des de ben jove al seu poble natal pel compromís cívic i cultural, sent futbolista, actor amateur i fundador de la revista quinzenal Costa Brava, que es va editar entre el 1919 i el 1922. L’ofici de mestre el va portar de Lloret de Mar a Móra d’Ebre per fer-se càrrec del Centre Instructiu Democràtic, una escola laica fundada per la Joventut Republicana el 1913. Va ser membre dels corrents de renovació pedagògica i va organitzar excursions, activitats musicals i teatrals. Rouret també va impulsar i dirigir dues revistes, La Riuada –de difusió de la cultura catalana a la comarca– i l’Ideal de l’Ebre, amb clar signe polític republicà i d’esquerres. A Móra d’Ebre, va iniciar una fructífera trajectòria política que el portaria a exercir destacades responsabilitats en la Catalunya republicana.

Més tard, ja com a sotssecretari de la Generalitat, durant tot el període de guerra, es va fer càrrec dels serveis consulars i diplomàtics de Catalunya pel que fa a la protecció de ciutadans estrangers i dels béns comercials i industrials. Els darrers dies de la Barcelona republicana, Rouret va assumir les responsabilitats de salvaguardar bona part de l’arxiu del Parlament i d’evacuar els diputats que encara restaven a la capital catalana just abans que les tropes franquistes ocupessin la ciutat. La derrota en la Guerra Civil el va empènyer a l’exili, primer a França i després a Mèxic.

L’autor presentarà el llibre el divendres 13 de desembre a l’Alfolí de la Sal en un acte que han organitzat l’Ajuntament de l’Escala i la Fundació Josep Irla i a què assistiran l’alcalde, Víctor Puga, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, la catedràtica emèrita d’història contemporània de la Universitat de Girona, Anna M. Garcia, i el president de la Fundació Irla, Joan Manuel Tresserras.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.