El Fitag es reivindica com el cor que batega a la ciutat
El Festival de Teatre Amateur de Girona fa un “sobreesforç” i afronta la vintena edició amb 26 companyies participants
L’espectacle inaugural es farà a les escales de la catedral el 25 d’agost
Davant les vicissituds dels moments en què vivim, el sector cultural fa esforços per aixecar el cap i mantenir un cert pols actiu. I, entre les moltes iniciatives que es tiren endavant, el Fitag es reivindica l’any en què celebra la vintena edició com el cor de la ciutat.
Amb el lema Fitag al cor, la programació en què participaran 26 companyies de les 37 previstes, la majoria gironines, catalanes i de l’Estat, tindrà lloc del 25 al 29 d’agost i canviarà la ubicació de l’espectacle inaugural arran de les mesures de seguretat i salut imposades per la pandèmia. D’aquesta manera, es passarà a fer a les escales de la catedral. Seran Cràdula Teatre i Cor Preludi les que conduiran l’obra Theresienstadt, un musical en homenatge a l’alliberament del camp d’Auschwitz, que, segons paraules del director del festival, Martí Peraferrer, serà alhora “espectacular i emotiu”.
Amb un esperit manifestament positiu, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona afrontarà una programació farcida de propostes. Entre d’altres, la coproducció israelianocatalana de la Cia. Teatre de la Costa i Fitag Esperando a Godot, adaptació del clàssic de Beckett; l’humor –“tan necessari aquests dies”–, que arribarà a través dels banyolins Teiatròlics amb el seu Mamàaa!!!; l’única proposta de públic familiar anirà a càrrec de Sol Solet de Campdevànol amb Un grapat de contes; i l’obra d’uns que no fallen mai, com són IncreiXendo, de Sant Gregori, aquest any amb Abismes. Proposta contra la violència de gènere, un drama sobre els maltractaments i les vexacions a través d’històries breus i intenses.
A banda de les companyies gironines, ben representades, vindran a actuar a Girona la companyia de Gavà Spectacular amb Les baby sisters, els balears Voramar amb La Xirgu: visca el teatre, La Burla Teatro de Càceres amb Siempre la misma historia, els navarresos GAT amb A la manera de los griegos, els gallecs Noite Bohemia amb un Yerma, els madrilenys El Barracón amb La piedra oscura i els Melpómene amb #Cadens, entre d’altres. I de més enllà de l’Estat, perquè estaven confinats aquí, els argentins Compañía Karmate amb la proposta titulada Dall’Altra (parte del mar); els francesos Compagnie du Theatre du Mont Royal amb In vino veritas; els andorrans An-danda-ra amb la comèdia Garses i els suïssos Theatre Studio Beloe, amb una proposta de teatre físic, Passions.
Paral·lelament, es projectarà la pel·lícula documental Complicidad, dels realitzadors cubans Dayenis López Rodríguez i Lester Aguilar Cancio, rodada durant el Fitag 2019 i que capta les emocions que van emergir dins d’un festival de teatre amateur.
Vitalitat intacta
En la presentació ahir, que va tenir lloc a la Casa de Cultura, es va mostrar un vídeo promocional musicat per Pare Llop en què una cinquantena de persones de cinquanta països vinculades al llarg d’aquests 22 anys d’història del festival (amb vint edicions) transmeten un missatge positiu. El mateix que van expressar amb les seves intervencions Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, i Carme Renedo, directora dels serveis territorials del Departament de Cultura, en representació de les institucions que col·laboren en aquest festival, que farà un “sobreesforç” per mantenir la vitalitat intacta, com va remarcar Martí Peraferrer.