Patrimoni

Tresor medieval

Projectils de ballesta, puntes de llança, ganivets, daus, monedes i didals s’han recuperat a les excavacions del castell de Montsoriu

Tot el material és de la primera meitat del segle XIV i s’ha trobat en un nucli fortificat

Els treballs arqueològics dirigits pel Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies) s’han centrat aquestes dues darreres setmanes en l’excavació d’una gran fortificació situada a la part central del pla exterior del castell. Aquest nucli fortificat estava format per una torre rectangular i un fossat perimetral que flanquegen la cara est del recinte emmurallat exterior que ocupa la part superior del turó de Montsoriu. La campanya d’excavacions –la vint-i-sisena– ha permès recuperar un conjunt de materials de la primera meitat del segle XIV que, en paraules del seu director, Jordi Tura, són “espectaculars” i “una grata sorpresa”.

Entre les troballes, com destaca Tura, hi ha objectes tan extraordinaris com els ganxos per tensar les ballestes, la nou (el mecanisme per disparar), una quarantena de projectils de ballesta, empunyadures de dagues, la fulla llarga d’una daga, quatre puntes de llança i tot d’objectes de la vida quotidiana com són llums d’oli, didals, sivelles, peces d’una arqueta, daus i fitxes de joc i recipients ceràmics.

Un altre conjunt molt rellevant, localitzat a l’interior de la torre, és un total de 33 monedes catalanes, valencianes i aragoneses, encunyades durant els regnats de Jaume II, Alfons III i Pere III. Aquestes monedes, diners i òbols (les monedes d’ús més corrent) cobreixen el període de 1291 fins a mitjans del segle XIV. També s’ha recuperat un getó francès datat en la primera meitat del segle XIV.

Segons l’equip d’arqueòlegs, tot aquest conjunt de materials permetrà restituir el parament de la torre que va estar en ús fins a mitjans del segle XIV. Tal com comenta Jordi Tura, “en un futur proper els visitants que pugin a Montsoriu, a banda de descobrir el nucli del gran castell gòtic, centre del poder militar dels vescomtes de Cabrera, podran gaudir d’aquests nous espais que s’estan posant al descobert”. Juntament amb la torre s’ha documentat també un tram de la muralla exterior i la presència d’un fossat perimetral (de 3 metres de fondària i 4 d’amplada) que protegia l’accés a la torre.

Les dades aportades per l’excavació reforcen la imatge de gran fortificació inexpugnable que va descriure el cronista reial Bernat Desclot a finals del segle XIII i que definia el castell de Montsoriu “com un dels bells e nobles del món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.