Arts escèniques

QUERALT RIERA

Dramaturga i directora

“A Catalunya, ens emmirallem en una pobresa congènita”

Els programadors de sala de Barcelona són força més conservadors que a Madrid. Aquí cal passar abans per sales petites
No hi ha obres horribles que perdurin en el temps, ni en la cartellera

Que­ralt Riera és una veu que fa ben poc que ha escla­tat com a autora, dra­ma­turga i direc­tora. Bona part dels mun­tat­ges pels quals ha rebut pre­mis han aca­bat pujant a escena. Un doble repte acon­se­guit. Fins demà té De dol a la Sala Atrium, i el 9 de novem­bre s’estrena en el Tor­neig de Dra­matúrgia del Tem­po­rada Alta. A l’abril pre­para l’estrena d’una pro­ducció pre­mi­ada també amb l’IT Tea­tre, i que s’havia de veure pel Grec. La seva mirada és enèrgica, vol­gu­da­ment dife­rent, sense con­ces­si­ons.

Gua­nya­dora d’un gra­pat de pre­mis, aquest any intervé en la desena edició del Tor­neig de Dra­matúrgia del Tem­po­rada Alta. Serà una rival dura?
No ho crec pas! Que m’hagin tru­cat ja em fa molta il·lusió. Tinc zero aspi­ra­ci­ons de gua­nyar i mol­tes ganes de pas­sar-ho bé.
Els tex­tos còmics tenen més bona aco­llida entre el públic que vota quina peça passa a la fase següent.
El que faig per Tem­po­rada Alta és, pre­ci­sa­ment, comèdia. Però jo faig una comèdia tan negra que, de vega­des, es fa difícil riure-hi i tot. Soc molt obses­siva del ritme i la comèdia té un ritme que a mi m’atrau molt. El que passa és que, com a autora, pri­mer he neces­si­tat par­lar de les coses que tenia més a dins. I ara em ve molt de gust fer comèdia.
Tem­po­rada Alta plan­teja escriure una situ­ació curta. Es veu­ria amb cor de pre­sen­tar-la com a peça com­pleta, poste­ri­or­ment, com han fet d’altres?
Sí, m’agra­da­ria molt fer-la créixer. I, per poc que pugui, ho faré, perquè he triat dues actrius que han de tenir al vol­tant de 70 anys. Ara m’interes­sen les dones, com més grans, millor.
Si algú li oferís que la inter­pre­tes­sin tres dones joves, què hi diria?
Tot­hom és molt lliure de fer el que vul­gui. Soc una mili­tant pels drets de les mino­ries, però encara ho soc més per la lli­ber­tat artística de cadascú. I que ens jutgi el temps.
‘De dol’, que està en car­te­llera fins diu­menge a la Sala Atrium, també és una obra gua­nya­dora, no? Quina és la clau per rebre tants pre­mis?
Sí, dels pre­mis lite­ra­ris Ciu­tat de València (2019). Pre­sento les obres que em sem­blen interes­sants. Em cen­tro en els pre­mis que tenen millor com­pen­sació econòmica. De dol la vaig pre­sen­tar al Born, on va que­dar fina­lista; després, a València. I a l’Alzira, però, com que ja havia gua­nyat a València, ja no hi va poder com­pe­tir. És molt dura, la vida del dra­ma­turg. Sort que, de tant en tant, se’t reco­neix amb alguns pre­mis que et per­me­ten sobre­viure...
Bona part de les peces que han gua­nyat premi les heu aca­bat repre­sen­tant. Posar-les a escena hau­ria de ser, en prin­cipi, una pos­si­bi­li­tat d’amor­tit­zar el text.
Jo soc dra­ma­turga de fa poc. Em vaig gra­duar el 2018. Abans d’aca­bar la car­rera, ja em van pro­gra­mar dues obres a Madrid, que van anar bé i es van arri­bar a pror­ro­gar. Les peces seri­o­ses, les començo a fer a par­tir del 2018. De fet, el 2017, abans d’aca­bar la car­rera, quedo fina­lista en el premi Born. I això m’anima molt, perquè la faig men­tre estic estu­di­ant la car­rera. L’obra va aca­bar sent guió d’una pel·lícula, i es va estre­nar a Mèxic. Quan les coses esta­ven anant molt bé, amb pre­mis i reco­nei­xe­ments, i jo molt con­tenta amb els actors amb què podia tre­ba­llar i amb el pano­rama, ha arri­bat la pandèmia.
Reclama arri­bar a sales més grans?
Fer el salt a sales més grans espero que sigui com a evo­lució natu­ral, tant de bo sigui així. De moment, cons­tato que els pro­gra­ma­dors de sala de Bar­ce­lona són força més con­ser­va­dors que a Madrid, per exem­ple. L’amor (no és per a mi, va dir Medea), que va ser fina­lista al Quim Masó i gua­nya­dora a València i de la beca Odis­sea de l’Eòlia, el Lliure ens la va selec­ci­o­nar però no ens la va pro­gra­mar. Ens van dir que estava damunt de la taula. Són con­ser­va­dors. Fins que no has fet una pila de sales peti­tes, no pas­ses a sales més grans. I crec que aquesta evo­lució natu­ral és una carac­terística con­ser­va­dora de Cata­lu­nya. A Madrid, tinc la sen­sació que no són així. Si la pro­posta que els arriba els interessa, la pro­gra­men. Aquí. De San­tan­der a NY, que va ser selec­ci­o­nada a l’SGAE, jo la vaig enviar al Fernán Gómez sense conèixer de res ningú i la van pro­gra­mar direc­ta­ment. Perquè els va interes­sar. Aquí pot­ser hi ha menys indústria, menys diners, i per això arris­quen menys amb autors nous a les sales grans.
Ara el Lliure s’ha com­promès a no repe­tir direc­tors i dra­ma­turgs. Per força, l’ober­tura serà més gran, no?
Espe­rem-ho. Jo he enviat pro­pos­tes al Lliure, a la Sala Beckett. I Les Anto­ni­e­tes també n’han enviat al TNC.
Es refe­reix a la peça que s’havia pre­sen­tat al premi Quim Masó, també?
Sí, amb Les Anto­ni­e­tes hem estat dos cops fina­lis­tes al Quim Masó. Enguany hi tenia dues obres, al Masó, la de Les Anto­ni­e­tes i una altra que pre­sentàvem amb Sixto Paz. Serà una peça que diri­girà Pau Roca.
Denise Dun­can, que acaba d’estre­nar ‘El com­bat del segle’ a la Beckett, deia l’altre dia que quan escriu és més lliure i que ho ordena tot quan ha de diri­gir. Coin­ci­diu o, en el seu cas, ja escriu de manera molt més orde­nada?
Jo escric lite­ra­tura; escric perquè sigui lle­git. Quan he de diri­gir, no tinc ni idea de com en faré la direcció (escric sense aco­ta­ci­ons, nor­mal­ment). Sem­pre m’he de plan­te­jar la dra­matúrgia des de zero. O sigui, l’escrip­tura del text i la dra­matúrgia són dues peces inde­pen­dents, en el meu cas.
O sigui que, quan pre­senta un text a un con­curs lite­rari de tea­tre, ho fa sense cap aco­tació?
Sí. De moment, prac­tico poc l’estruc­tura tea­tral orto­doxa i aris­totèlica, perquè m’agrada expe­ri­men­tar amb el regis­tre i variar els estils lite­ra­ris.
Com apa­reix la idea d’escriure una obra? A par­tir d’un fet que la pre­o­cupa? Ho dic perquè també fa encàrrecs, com l’‘Amor mor’ de la tem­po­rada pas­sada al Joan Brossa...
A mi nor­mal­ment les idees em sur­ten com els ester­nuts, de manera gai­rebé fisiològica. I quan és un encàrrec, segons com et sigui el tema de pro­per, et pot ser més fàcil o més difícil. D’encàrrecs, ara en tinc uns quants de pen­dents...
Ara es parla molt de rei­vin­di­car la dra­matúrgia feme­nina, com si fos una ban­dera. Però és una ban­dera de molts colors. En rea­li­tat, sota aquesta marca hi ha una vari­e­tat immensa. Pot­ser uni­fi­car-vos a totes jun­tes és ser reduc­ci­o­nista...
Abso­lu­ta­ment. Amb els homes no es parla d’auto­ria mas­cu­lina... És un tema de justícia social, l’auto­ria feme­nina; no té res a veure amb l’estil. Que a les dones ara se’ns tin­gui una mica en compte després d’anys de mas­clisme domi­nant no té res a veure amb el fet que cada autor/a o cre­a­dor/a tin­gui el seu estil propi.
Ben cert. Dins d’aquests cor­rents dra­matúrgics, on se situ­a­ria? Més enllà de si és auto­ria feme­nina o mas­cu­lina, és clar. Se sent més a prop d’Albert Mes­tres que de Jordi Casa­no­vas, per citar dos uni­ver­sos ben dife­rents?
Em sento molt a prop i molt lluny de tots dos. Soc una autora influ­en­ci­ada per molts autors, i molt hete­ro­ge­nis. El que m’interessa és tro­bar una veu genuïna, meva. I que variï en cada obra, tot i que totes tin­guin carac­terísti­ques comu­nes; això és el que vol­dria. M’agrada que cada cosa que escric no s’assem­bli gens a l’ante­rior.
Però quan recorre als per­so­nat­ges clàssics, com Medea o Ham­let (en el cas de ‘De dol’), i els cap­gira, els tras­llada a un món íntim i lite­rari, però pot­ser massa limi­tat.
De totes les obres que tinc publi­ca­des (cinc), només n’hi ha dues amb referències de clàssics. I agafo el refe­rent clàssic no pas per ver­si­o­nar-lo (en el cas de Medea, és un pas­titx i, en el de Ham­let, és pràcti­ca­ment una anècdota, un sar­casme), sinó per denun­ciar la família com el grup social més dis­fun­ci­o­nal. Ens entes­tem que la família ha de ser orde­nada, jeràrquica, genealògica... I, al final, la família és el que ens fa patir més a tots. I no és una cosa del segle XXI, perquè ara les famílies han can­viat les estruc­tu­res, però en el fons (i això és el que m’interessa) la família és font de pati­ment des de l’època de Medea. I també de crei­xe­ment, evi­dent­ment. En rea­li­tat, poca gent ens estima tant com la gent de la nos­tra família i, a la vegada, poca gent ens fa tant mal com la gent de la nos­tra família. I les famílies de Medea i de Ham­let em ser­vei­xen per expli­car com ens des­trossa, la família.
Ja ha començat a tenir un equip d’actrius habi­tu­als... Fa angúnia que algu­nes puguin apar­tar-se de la pro­fessió?
Estic molt agraïda amb les actrius amb què he tre­ba­llat: Anna­bel Cas­tan, Patri­cia Men­doza, Rosa Cada­falch i, ara, Muguet Franc. Són actrius extra­or­dinàries i m’ins­pi­ren infi­ni­tat de per­so­nat­ges. Rosa Cada­falch, per exem­ple, em té ren­dida als seus peus! Hau­ria de ser una actriu que tre­ballés sense parar. Tinc la intenció de seguir cre­ant amb totes elles, si volen i poden, i si sor­gei­xen pro­jec­tes.
Ara estem en tem­po­rada de repo­si­ci­onsi seqüeles. Com si es volgués asse­gu­rar el tret. Això difi­culta l’accés a noves auto­ries?
Això és un tema de diners. Per exem­ple, a l’equip de La jaula de las locas, si li dones­sin l’opor­tu­ni­tat, faria un musi­cal nou. Als cre­a­dors els agrada crear. El pro­blema és que la cul­tura cata­lana és molt pobra. I això és un pro­blema molt greu. No ens ado­nem que la cre­ació artística, la cul­tura i l’empremta que dei­xem com a soci­e­tat és el que ens dona iden­ti­tat. La iden­ti­tat cata­lana, ara mateix, és pobra, perquè s’hi dedi­quen pocs diners. Ale­ma­nya, França i Angla­terra es gas­ten for­tu­nes amb la seva pròpia cul­tura, perquè aque­lla és la imatge que envien a l’exte­rior i la que es donen a si matei­xos, és on s’emmi­ra­llen els ciu­ta­dans. Nosal­tres, en canvi, ens emmi­ra­llem en una pobresa congènita. És trist, perquè hi ha cor­rents polítics que ens ata­quen, l’idi­oma. Volen anor­rear el que han estat tants segles d’història. És mera­vellós que La jaula de las locas pugui estar en car­te­llera. Però hi han de ser perquè han d’amor­tit­zar els diners que costa. La cul­tura sem­pre és barata; mai és cara. Perquè el que surt real­ment car és no tenir cul­tura. Refle­xi­o­nar sobre el món i la vida... Això fan els autors, i no té preu (però com a mínim hauríem de poder viure dig­na­ment, tant les noves auto­ries com les velles).
I d’on han de sor­tir els recur­sos, però?
Dels qui en tenen, òbvi­a­ment. Ens volen convèncer que no hi ha diners. Aquesta és una men­tida monu­men­tal que ens empas­sem. De diners, no n’hi ha hagut mai tants al món. El que passa és que es van a bus­car on no hi són. De riquesa, se n’està gene­rant moltíssima. Però hi ha una crisi social, en tots els àmbits, i les grans for­tu­nes van crei­xent, i les peti­tes i mit­ja­nes eco­no­mies van min­vant. I això és hor­rorós. I té una relació directa amb la falta de cul­tura, que ens faria refle­xi­o­nar sobre aques­tes qüesti­ons, qüesti­o­nar-nos a nosal­tres matei­xos com vivim, on som, qui som, qui ens diu què i el perquè de tot ple­gat... Ser o no ser, que deia Ham­let.
Anem amb les pri­o­ri­tats can­vi­a­des.
Recordo l’any pas­sat la polèmica pel pes­se­bre de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. La gent es posava les mans al cap perquè havia cos­tat 96.000 euros. Una obra que veu­ran milers de per­so­nes, que ens està defi­nint i que ve d’una tra­dició pròpia cen­tenària i és més barata que qual­se­vol esce­no­gra­fia del Liceu o cap juga­dor del Barça! No tenim la pro­porció dels cos­tos. Sem­pre tot ha de ser més barat (pen­sa­ment neo­li­be­ral: aba­ra­tir cos­tos costi el que costi...) Així ens va. Que vivim barat i les nos­tres vides són bara­tes. I les per­so­nes cada cop ens valo­rem menys. Davant d’això, només puc dir que l’art és la sal­vació.

Aprenent-ne

Queralt Riera (Barcelona, 1978) avisa que n’està aprenent. Per això, justifica que hi hagi pocs personatges en les seves obres. “Em sembla prou difícil articular un sol personatge, des de tots els seus angles: la qualitat literària, el sentit estètic, el to, el caràcter, l’art...És clar que tinc ganes de posar-hi més personatges... Si em truquessin del TNC i m’oferissin pressupost per a deu personatges, els faria servir.” Diu Ramon Madaula que és més fàcil escriure per a tres personatges que per a dos. Perquè això permet que un personatge surti i el públic conegui coses que ell desconeixerà. Riera defensa, però, “la tensió dramàtica que genera a l’escenari que un actor sostingui un personatge sempre a escena sense sortir-ne”. Però té raó en Madaula, no és fins a Sófocles que no s’introdueix el tercer personatge a la tragèdia grega, que permet fer entrades i sortides. No tem les opinions, vinguin d’on vinguin, siguin més o menys ajustades: “No hi ha obres horribles que perdurin en el temps, ni en la cartellera.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia