Cinema

Inconformistes

El Festival de Cinema Independent, L’Alternativa, celebra la seva 27a edició en línia entre el 16 i el 29 de novembre a través de Filmin

L’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, oferirà entre el 16 i el 29 de novembre una edició en línia que “engloba films de grans espais buits, films d’horitzons i també molts films de vides domèstiques, famílies inconformistes, interiors de cases, cabarets i bars, de Delhi a Rio, passant per Cartagena”. Així ho sintetitza la codirectora, Tess Renaudo, i cita un adjectiu, inconformista, que sempre ha format part de l’ADN d’un festival que celebra ja la 27a edició: aposta sense embuts pel cinema radicalment independent i compromès, tant pel que fa a la forma com al contingut. Un cinema a les antípodes del comercial i acomodat.

La tempesta en forma de virus que estem patint ha fet tancar les sales i ha empès els nombrosos festivals que es fan a Catalunya al novembre a fer edicions en línia, amb la col·laboració de Filmin. El també codirector del festival, Marc Vaíllo, va explicar ahir que partien del model presencial de cada edició i han fet una ràpida adaptació: “Mantenim més del 80% de la programació prevista, i amb l’abonament en línia els espectadors podran veure la major part dels films del festival.”

Cristina Riera, que forma part també de l’equip de direcció, assegura: “No deixarem de reivindicar cultura presencial, el fet de compartir emocions junts en una sala, allunyats del món.” Però, donades les circumstàncies, no volen perdre “’l’oportunitat de fer-les en línia”. “Valen molt la pena, perquè la majoria són pel·lícules que no arribaran a circuits comercials.” Això sí, recomana veure-les “en condicions, sense mirar el mòbil, a casa”. “Els autors han dedicat anys a fer-les, i us heu de regalar aquest moment per mirar-les bé a casa.” De tota manera, els responsables del festival mantenen l’esperança que, si la situació de la pandèmia millora, es puguin fer algunes sessions especials al Maldà la segona setmana del festival, del 23 al 29 de novembre.

Inauguració potent

El festival s’inaugura dilluns amb El año del descubrimiento, un documental de tres hores i 20 minuts dirigit per Luis López Carrasco que, excepcionalment, en lloc de Filmin es podrà veure per Vimeo on Demand. “Hem estat cinc 5 anys treballant-hi –explica el director–. Vam partir de la crema del Parlament de Múrcia el 1992, a Cartagena, degut a la crisi industrial. Vam viatjar-hi, i vam acabar fent un retrat col·lectiu de les classes populars de dos barris de Cartagena, però que serveix també per a les d’altres ciutats i països.”Cristina Riera el defineix com “un film monumental, un retrat que ens va sorprendre moltíssim; és de les poques pel·lícules vistes en molts anys del cinema espanyol que reflecteix la realitat de la classe obrera”. La pel·lícula de clausura és Epicentro, d’Hubert Sauper, sobre la Cuba “postcolonial i utòpica”. L’Alternativa va dedicar una retrospectiva a aquest director fa cinc anys.L’Alternativa 2020 té tres seccions competitives: les seccions oficials internacionals de llargmetratges, amb deu films, i de curtmetratges, amb 14 curts, i la secció oficial Nacional amb sis llargmetratges i quinze curtmetratges produïts a l’Estat espanyol. Per complementar aquestes tres seccions competitives, el festival ofereix tres classes magistrals relacionades amb tres films a competició.Una de les seccions paral·leles de l’Alternativa és El cinema sobre art. Un segle d’experimentació, amb quatre films, organitzat pel Museu Reina Sofía. El cicle es complementa amb el seminari El cinema sobre art impartit per Guillermo G. Peydró. També s’han programat quatre llargmetratges singulars presentats dins de les Sessions Especials i dues projeccions de peces curtes de programació familiar, complementades amb un taller d’animació.La programació de la secció Hall oferirà el monogràfic Cinema i confinament i una selecció de peces d’Antoni Pinent. Les activitats que completen la programació de l’Alternativa 2020 són el laboratori de creació audiovisual d’impacte social així com els ja habituals seminaris adreçats a escoles de cinema i també les activitats per a professionals.El pressupost del festival s’ha vist reduït dels 315.000 del 2019 als 150.000 euros d’aquest any, a causa de la manca d’aportacions privades provocada per la pandèmia. L’abonament per a tota la programació del festival costa 15 euros i inclou dos mesos d’abonament a Filmin. La informació d’accés a les activitats virtuals es troba principalment a la pàgina de Codetickets . La informació específica sobre accés en línia a cada film o activitat s’haurà de consultar a la seva fitxa dins la web del festival .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda