Arts escèniques

Dilluns es reprendrà el tercer acte

El Procicat permet de reobrir cinemes, teatres i auditoris de música amb el 50% de l’aforament i fins a 500 espectadors

El Gran Teatre del Liceu no veu viable obrir fins que no desaparegui el límit de 500 espectadors
Àlex Casanovas demana “una actitud responsable i solidària” de tots els ciutadans

Dilluns començarà el ter­cer acte. Serà la segona arren­cada del tea­tre des que van obli­gar-los a tan­car el 14 de març. La pri­mera reo­ber­tura (o segon acte) el 25 de maig van poder reo­brir amb un afo­ra­ment del 30%, fins que es va tor­nar a tan­car a Cata­lu­nya, el 30 d’octu­bre. Es va exi­gir tres dies després que s’aprovés una excepció perquè els espec­ta­dors tin­gues­sin un marge d’una hora (fins a les 23 h) per poder tor­nar a casa, quan ja s’havia apli­cat el toc de queda. Aquest ter­cer acte arriba amb unes con­di­ci­ons més opti­mis­tes que l’esbor­rany que va cir­cu­lar fa alguns dies. A par­tir de dilluns, podran obrir tant sales de cinema com tea­tres i audi­to­ris de música i sales de con­certs amb el públic asse­gut en cadi­res enu­me­ra­des fins al 50% de l’afo­ra­ment. S’imposa la limi­tació de 500 espec­ta­dors màxim a les sales de més d’un miler de capa­ci­tat. A par­tir de dilluns, també aug­men­ten fins al 50% les bibli­o­te­ques i els museus (que man­te­nen fins diu­menge el 30% màxim d’ocu­pació).

En la segona (en prin­cipi, a par­tir del 7 de desem­bre) i la ter­cera fase (des del 21), l’afo­ra­ment de tea­tres, cine­mes i sales de con­certs se situarà en el 70%, amb la mateixa limi­tació de per­so­nes, fixada en 500. No serà fins a la quarta fase (des del 4 de gener, en prin­cipi) que el públic podrà arri­bar a 1.000 per­so­nes. Segons es va avançar ahir en la pre­sen­tació del pla, l’entrada d’un espec­ta­cle per­metrà de sal­tar també el con­fi­na­ment muni­ci­pal (o comar­cal, en la fase 2) els caps de set­mana, fet que, per exem­ple, faci­lita l’assistència a fes­ti­vals com el Tem­po­rada Alta i el Bar­na­Sants, per exem­ple. El fes­ti­val, de fet, ha mogut dates dels espec­ta­cles per mirar de per­me­tre les màximes actu­a­ci­ons en directe. I s’allarga del 8 al 22 de desem­bre. També el Fes­ti­val de Jazz de Bar­ce­lona modi­fica onze con­certs, que es tras­lla­den al gener i al febrer vinent. Joan Anton Cara­rach, direc­tor artístic del Fes­ti­val de Jazz de Bar­ce­lona, ha cri­ti­cat a l’agència ACN que la Gene­ra­li­tat “impro­visa con­di­ci­o­nada per les cir­cumstàncies i ha cas­ti­gat molt la cul­tura d’una manera des­me­su­rada i sense cap sen­tit”. No des­carta que es moguin altres con­certs. El Bar­na­sants manté el for­mat en línia fins diu­menge. La set­mana vinent pro­gra­ma­ran tres con­certs pre­sen­ci­als.

Bona part dels tea­tres públics ja anun­ci­a­ven ahir ober­tu­res, pràcti­ca­ment imme­di­a­tes. L’actual tan­ca­ment de tea­tres no va impe­dir assaigs, com a la pri­ma­vera. El TNC, per exem­ple, dime­cres estre­narà Mon­roe-Lamarr i estre­narà L’hèroe a la Sala Gran el 3 de desem­bre, tal com estava pre­vist. La direc­tora exe­cu­tiva del TNC, Mònica Cam­pos, feia menció dels equi­pa­ments que no obri­ran les seves por­tes pel límit de les 500 loca­li­tats: “Espe­rem que, ben aviat, ells també puguin obrir.” El direc­tor gene­ral del Liceu, Valentí Ovi­edo, va cele­brar la noti­cia, però va lamen­tar que la limi­tació màxima impe­deix que sigui via­ble obrir el tea­tre líric, però va con­fiar que es pugui revi­sar i per­meti d’estre­nar La tra­vi­ata al 50% a mit­jan desem­bre. També va con­fiar que no es repe­tei­xin més tan­ca­ments i que “la cul­tura s’estan­dar­ditzi d’una manera esta­ble i cons­tant en el nos­tre país” El Mer­cat de les Flors con­ti­nuarà amb la pro­gra­mació que ja tenia pro­gra­mada. Al Tea­tre Lliure espe­ren estre­nar Una la set­mana vinent, tot i que espe­ren a veure publi­cada l’ordre al DOGC. L’Audi­tori, per la seva banda, no obrirà fins al 4 de desem­bre. Ha con­ti­nuat pro­gra­mant sense públic totes les set­ma­nes ofe­rint els con­certs través de la seva xarxa digi­tal.

Tam­poc les sales pri­va­des arri­ben amb el pas can­viat. La majo­ria obri­ran. La més mati­nera, el Goya amb l’Escape room, dimarts vinent. O l’Antic Tea­tre, que ja tenia pro­gra­mat el Flux Fes­ti­val. La Villar­roel reo­brirà dis­sabte amb la nova versió de La cabra o Qui és Syl­via?. Al Romea (53 diu­men­ges) s’espe­ra­ran al 3 de desem­bre i al Con­dal, al 4 de desem­bre (El món màgic d’Oz)

El Tan­ta­ran­tana pre­para per a l’1 de desem­bre l’estrena de La segona Eva, de Marta Aran (que s’hau­ria d’haver estre­nat en aques­tes set­ma­nes de tan­ca­ment). També arren­carà el 4 de desem­bre la nova pro­ducció d’El mètode Grönholm al Poli­o­rama. Aquest ter­cer acte per­met d’aco­mi­a­dar l’Smiley després de l’amor a l’Aquitània.

Avui mateix, hi ha pro­gra­mada una Vet­lla d’Espi­ri­tu­a­li­tat i Art a l’església de Santa Anna, a Bar­ce­lona, amb un afo­ra­ment limi­tat a 100 per­so­nes. És la par­ti­cu­lar fórmula que ha tro­bat l’Assem­blea de Tre­ba­lla­dors de la Cul­tura per fin­tar el tan­ca­ment de tea­tres.

Reacció dels sec­tors

En gene­ral, s’aplau­deix la mesura però amb cau­tela: El pre­si­dent del Gremi de Cine­mes de Cata­lu­nya i mem­bre de la pla­ta­forma Cul­tura Segura, Camilo Tar­razón, ha mani­fes­tat que valo­ren les mesu­res de fle­xi­bi­lit­zació de l’acti­vi­tat cul­tu­ral, encara que en qüesti­ona la via­bi­li­tat per les limi­ta­ci­ons d’afo­ra­ment. “Ara, que ens hagin donat un horitzó tem­po­ral més llarg per­met de pla­ni­fi­car millor les estre­nes”, va dir. Car­men Zapata, gerent de l’Asso­ci­ació de Sales de Con­certs de Cata­lu­nya, va mani­fes­tar que la mesura tindrà d’entrada un efecte “psi­cològic” posi­tiu per a dese­nes de sales que fa mesos que roma­nen tan­ca­des. Ara bé, també va avi­sar que la mei­tat de les 85 sales asso­ci­a­des no reo­bri­ran fins que el límit d’afo­ra­ment no s’elevi al 70%, “no els sur­ten els números”. Final­ment, Àlex Casa­no­vas, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Actors i Direc­tors Pro­fes­si­o­nals de Cata­lu­nya, va cele­brar la reo­ber­tura i va dema­nar “una acti­tud res­pon­sa­ble i solidària” de tots els ciu­ta­dans per garan­tir que les fases es puguin anar aixe­cant cada 15 dies i s’eviti una devas­ta­dora ter­cera onada.

L’ajuda de 750 euros s’ampliarà la setmana vinent

La convocatòria de l’Assemblea de Treballadors de la Cultura a la plaça de Sant Jaume, ahir al matí, va venir precedida per l’avís que Treball aturava la línia d’ajudes de 750 euros als treballadors de la cultura. Un centenar de persones, representants de col·lectius, associacions professionals i sindicats van llegir un manifest que expressa una “profunda indignació i desacord” amb les decisions preses i exigeix el pagament de totes les actuacions cancel·lades o ajornades des del març. Els signants demanen la reobertura immediata i clamen que en el context actual els espais culturals són “imprescindibles”.

Teòricament, a partir d’ahir es poden omplir les sol·licituds per demanar l’ajuda puntual de 750 euros. Ahir el conseller de Treball va advertir que es volia corregir el col·lapse de fa uns dies amb l’ajuda puntual per als autònoms. Segons ha pogut saber aquest diari, la nova sol·licitud garantirà el pagament a tots els treballadors de la cultura (artistes i tècnics) que s’hi acullin. És previst que la revisió s’aprovi dimarts vinent. Aquesta ajuda és compatible amb altres prestacions socials i n’hi haurà prou amb demostrar un feina anul·lada durant la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.