Cinema

Crítica

cinema

Què és això que veiem?

És una pel·lícula original, irreductible a categories i etiquetes

Quan el seu avi matern va morir, l’any 2010, Nuria Giménez Lorang va fer una descoberta inesperada: a les golfes de la casa suïssa del difunt va trobar-hi un munt de bobines. Aquestes contenien pel·lícules que el seu avi havia rodat feia entre més de seixanta i quaranta anys i de les quals mai no n’hi havia parlat. Iniciada en el món audiovisual, Nuria Giménez va plantejar-se què fer amb aquelles imatges, bona part filmades esplèndidament en 8 mm i, sobretot, 16 mm en colors vius. Quasi deu anys després, ha presentat el treball fet amb el material trobat: My Mexican Bretzel, una pel·lícula certament original que, irreductible a categories i etiquetes, fa que els espectadors es preguntin què és allò que veuen, què hi pot haver de veritat i de mentida en la història que, a través d’un text en forma de dietari que apareix escrit a la pantalla, va esbossant-se a propòsit de les imatges i sovint com un contrapunt al que mostren: la vida viatgera i aparentment feliç d’un matrimoni burgés europeu a mitjan segle XX.

Seleccionades, restaurades i evidentment sotmeses al muntatge amb el qual Nuria Giménez ha configurat el seu primer llargmetratge, després d’haver realitzat a tavernes gregues l’any 2016 el curt documental Kafeneio, les imatges corresponen a un home que busca l’acció i el moviment. Aquestes imatges silents, amb una sonoritat puntual afegida molt ben treballada, tenen, doncs, el seu contrapunt en el text íntim, tan sentimental com reflexiu, d’una dona. I és així que es construeix la història de Leon Barrett i de Vivian Barrett com si fos una confidència plena de forats en què l’espectador pot projectar la seva imaginació.

My mexican bretzel
Directora: Nuria Giménez Lorang. Gènere: documental
Espanya, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona