Música

Cap persona del mig miler d’assistents al concert de l’Apolo es va contagiar del coronavirus

L’estudi demostra que és “segur” participar en un esdeveniment massiu amb mesures com tests previs i mascaretes

Cap dels 463 assistents al concert de la sala Apolo, que va tenir lloc el 12 de desembre en el marc d’un estudi clínic, s’ha contagiat del coronavirus, mentre que s’han registrat dues infeccions entre les 496 persones del grup control, és a dir, aquelles que no hi van entrar.

Els doctors Josep Maria Llibre i Boris Revollo, responsables de l’estudi, han explicat que els resultats demostren que és “segur” assistir a un concert amb les mateixes condicions que les del 12 de desembre: tests d’antígens, mascaretes FFP2, control de fluxos, però en canvi, sense distàncies de seguretat.

“L’estudi permet dir que si fas una activitat similar serà segura, però com més t’allunyis d’aquestes característiques, major és la incertesa”, ha afirmat Llibre.

L’estudi PRIMA-CoV ha estat liderat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i el Primavera Sound.

L’objectiu de l’assaig clínic era avaluar la hipòtesi que l’assistència a un concert amb música en viu realitzat en unes condicions determinades de seguretat no s’associa a un increment d’infeccions de coronavirus.

Per això es va crear el grup de control, amb unes característiques molt similars a la del grup que sí que va estar a exposat a l’activitat per avaluar, sobretot tenint en compte que els participants podien infectar-se els dies següents al concert i que no es podria determinar l’origen del contagi. Tenir aquests dos grups ha permès generar dades.

Tots els participants eren majors d’edat i tenien menys de 60 anys; no patien malalties de base; no convivien amb gent gran i no havien estat diagnosticats de covid-19 en els darrers 14 dies.

A tots, se’ls va realitzar el mateix dia del concert un cribratge amb test d’antígens i un altre amb prova PCR. Tots els resultats del test d’antígens, que se saben al cap de pocs minuts, van ser negatius, que era un dels principals requisits per entrar al concert. Al cap de vuit dies, se’ls va fer una segona prova PCR per detectar possibles infeccions.

El concert tenia unes regles fixades. A més del test d’antígens negatiu, els participants van assistir-hi amb mascareta FFP2 i es van controlar els fluxos per evitar aglomeracions als accessos o als lavabos. Es va optimitzar la ventilació i els fluxos d’aire a les dues sales interiors i es va monitorar la qualitat de l’aire i la temperatura durant tot l’esdeveniment.

En canvi, els impulsors de l’experiment no van demanar als participants que mantinguessin les distàncies físiques. Els assistents al concert van poder ballar, cantar i abraçar-se. També es van poder treure la mascareta en moments i espais concrets: per fumar en un espai exterior, amb control estricte del nombre de persones que hi eren simultàniament, i per consumir begudes a una zona delimitada com a bar. Es van permetre begudes alcohòliques.

El concert va durar en total cinc hores i va tenir quatre actuacions, dues sessions de DJ i dues actuacions en directe. El temps mitjà dels assistents al concert va ser de 2 hores i 40 minuts.

Resultats extrapolables si es mantenen condicions

En el control del dia 8, quan es va fer la segona prova PCR, hi van assistir 463 participants de la branca experimental i 496 de la branca control. En el grup que va entrar al concert, no es va detectar cap contagi. En el grup control, dos (0,4%).

De fet, un es va detectar tres dies després del concert. Els dos van patir una malaltia clínicament lleu. Els casos es van reportar al sistema sanitari i es va fer l’estudi de contactes corresponent.

Segons han explicat els investigadors, els intervals de confiança d’aquests resultats són d’entre el 0% i el 0,7% en el grup experimental i entre el 0,1% i el 0,8% en el grup control. “Els resultats són contundents i permeten afirmar que si es reprodueix un estudi en les mateixes condicions, els resultats serien els mateixos”, ha indicat el doctor Llibre.

Així, els promotors de l’estudi assenyalen que els resultats són extrapolables a altres esdeveniments sempre i quan es mantinguin aquestes condicions. “Aquesta és una dada nova que no teníem enlloc. Ningú havia mirat el risc real d’infectar-se de coronavirus si s’assistia a un concert amb determinades permissions”, ha recalcat l’investigador.

El doctor Revollo apunta que el llistat de condicions incloses a l’estudi “són fàcilment reproduïbles” i que “es podrien escalar a altres esdeveniments”. Ara bé, si es canvien les regles que es van fixar per al concert, la incertesa del risc de contagi augmenta, han indicat.

Els autors de l’estudi preveuen publicar-ne els resultats en una revista biomèdica -no han concretat quina- i serà aleshores quan es produirà el màxim escrutini a l’assaig per part de la comunitat científica. Els investigadors s’han mostrat convençuts que en els propers mesos es reproduiran estudis similars en altres països per generar més coneixement científic.

Des del Primavera Sound, que va proporcionar el finançament i la logística de l’esdeveniment, han indicat que aquest és “l’inici d’un camí” però que “cada activitat té els seus propis condicionants”.

Els investigadors han assegurat que l’estudi confirma que el test d’antígens (TA) és “molt més útil” que la PCR per determinar l’entrada d’assistents a una activitat amb risc potencial, com era el concert a l’Apolo.

Així, han argumentat que els tests d’antígens donen positiu en una persona els dies en què més pot contagiar el virus mentre que les PCR, sobretot les ultrasensibles, poden continuar tenint un resultat positiu al cap de moltes setmanes de la infecció.

“Si has de decidir si una persona pot entrar a una activitat de risc, amb una PCR hi ha més marge d’error. Per a aquest objectiu concret, és molt millor un test d’antigen”, han exposat. Els investigadors han afegit, com un altre avantatge, que els resultats dels tests d’antígens són immediats.

De fet, si bé tots els tests d’antígens als participants a l’estudi van tenir un resultat negatiu, es van detectar tres positius en les proves PCR; unes mostres que ara s’estan analitzant per veure si són contagioses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona