Art

El Museu de Lleida licita el trasllat a l’Aragó de les 111 obres d’art originàries de parròquies de la Franja

Espera que el jutge resolgui les al·legacions tot i que veu inviable que es pogués fer abans del 15 de febrer

El Museu de Lleida ha tret a licitació el trasllat a l’Aragó de les 111 obres d’art originàries de parròquies de la Franja en compliment de la interlocutòria del jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Barbastre, en la qual estableix el 15 de febrer com a termini màxim per fer-lo efectiu. Des del museu assenyalen que es tracta d’un mer tràmit però remarquen que, en tot cas, caldria anar més enllà de la data fixada per resoldre el concurs i dur a terme el trasllat amb garanties. Aquest és un dels arguments esgrimits en les al·legacions presentades pel Consorci del Museu de Lleida contra la interlocutòria judicial. A més, sosté que la sentència no és ferma ja que ha estat recorreguda per la part catalana davant l’Audiència Osca.

Les bases del contracte que licita el Museu de Lleida estableix que el trasllat de les 111 peces d’art a Barbastre s’haurà de fer “d’acord amb els estàndards museístics de rigor, de manera que no es causin danys en els mateixos”. Així mateix, fixa que les empreses “hauran d’acreditar la seva experiència en obres similars i demostrar la qualitat dels treballs realitzats en els cinc últims anys” i els exigeix “confidencialitat” en relació amb totes les dades i informacions relacionades amb la contractació. El pressupost de licitació per al trasllat és de 34.500 euros, sense IVA, i de 41.745 euros, amb l’IVA inclòs. El termeni per presentar ofertes finalitza el 9 de febrer.

Des del Museu de Lleida han explicat que la licitació és un tràmit administratiu per tal que el jutge “no vegi mala intenció” per part de l’equipament en relació amb la interlocutòria que dona de temps fins al 15 de febrer per fer efectiu el trasllat de les peces. Tot i això, des del museu esperen en els pròxims dies la resposta del jutjat a les al·legacions presentades des del Consorci del Museu de Lleida contra l’execució provisional de la sentència del 10 de desembre del 2019. En qualsevol cas, des del museu veuen inviable que el trasllat es pogués fer abans del 15 del febrer ja que caldria més temps per resoldre el concurs i traslladar les peces.

El jutjat de primera instància i instrucció de Barbastre dictaminar en la sentència del 19 de desembre del 2019 que la propietat de les 111 obres d’art de la Franja que es troben al Museu de Lleida són propietat de 43 parròquies aragoneses. D’aquesta manera, donava la raó al bisbat de Barbastre-Montsó en entendre que les obres es van cedir en dipòsit al Bisbat de Lleida, qui posteriorment les va dipositar al Museu de Lleida, sense el consentiment del bisbat de aragonès i sense els requisits canònics. El Consorci del Museu de Lleida, el Bisbat de Lleida i la Generalitat van recórrer la sentència a l’Audiència d’Osca, reiterant que les obres estan catalogades i formen part de la col·lecció de l’equipament i, per tant, confiant que l’Audiència els acabarà donant la raó i les obres no sortiran de Lleida..

El 18 de desembre passat, el mateix òrgan judicial va emetre una interlocutòria en què accepta l’execució provisional de la sentència sol·licitada per la part aragonesa i fixa el pròxim 15 de febrer com a termini màxim per fer efectiu el trasllat de les peces a l’Aragó. El Consorci del Museu de Lleida també va presentar al·legacions contra aquesta decisió judicial al·legant que la sentència no és ferma ja que va ser recorreguda per la part catalana. A més, va plantejar la impossibilitat de fer efectiu el trasllat abans del 15 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona