Llibres

Les llibreries es reivindiquen com a “essencials” amb la publicació d’un llibre comestible

El sector celebra poder reobrir els caps de setmana però exigeix que no es tornin a tancar les llibreries

Els llibreters critiquen les “mesures erràtiques” del govern

Les llibreries catalanes han celebrat aquest dissabte que la Generalitat les permeti reobrir els caps de setmana a partir del 8 de febrer però han lamentat els quatre caps de setmana de tancament que han patit. És per això que han exigit que es respecti la seva condició d’“essencials” i no se les torni a tancar.

El govern va declarar la cultura bé essencial el passat mes de setembre. No obstant això, després de les vacances de Nadal va aprovar una sèrie de restriccions que obligaven a totes les llibreries a tancar el cap de setmana i a les de més de 400 metres quadrats, a abaixar la persiana també durant la resta setmana. Dijous passat la Generalitat va suavitzar aquestes mesures i va anunciar que les llibreries grans podien tornar a obrir a partir del 8 de febrer i totes en cap de setmana. Tot i això, l’editorial Comanegra, impulsora de l’acte de protesta d’avui, ha decidit mantenir la cita per reivindicar l’essencialitat del sector editorial.

A l’acte, que s’ha celebrat a la Fàbrica Lehmann de Barcelona, l’actual seu de Comanegra, hi han assistit entre altres, el President de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, Martí Romaní del Gremi de Distribuïdors i Joan Nogué del Gremi d’Indústries gràfiques, Joan Sala d’Editors.cat, a més d'una nombrosa representació de llibreters i persones vinculades al món editorial. El sector del llibre ha fet públic un manifest en el qual critiquen les “mesures erràtiques, mentides i greuges comparatius” del govern de la Generalitat, que, a parer seu, “ofega a poc a poc i en silenci” les llibreries.

Les llibreries han celebrat la reobertura però s’han queixat de què hagin estat tancades quatre setmanes, ha exigit al Govern que la situació no es repeteixi i li ha reclamat que “se segueixin considerant un pilar cultural”.

Els llibreters han simbolitzat aquesta reivindicació com a “bé essencial” amb la publicació del llibre comestible: Bibliofàgia. Conte essencial, que han presentat en aquest acte de protesta. El conte, escrit per Màrius Serra i publicat per l’esmentada editorial, és una protesta contra el que consideren que és una “situació de menysteniment i de desgavell”.

Serra ha llegit el conte davant els presents i després se l’ha menjat, ja que està publicat amb paper i tinta comestibles. Només se n’han imprès 100 exemplars, dolços i sense gluten. El llibre, amb un preu de 20 euros, només s’ha pogut recollir aquest dissabte a la tarda al pati de la Fàbrica Lehmann.

Segons l’editorial Comanegra, el conte de Serra “és un elogi a la comunitat llibresca, des dels lectors voraços als llibreters militants”, passant pels editors que es veuen obligats a fer coses tan estrafolàries com la publicació d’aquest llibre perquè no els “prenguin més el pèl”.

El text conclou que tots som lectors bibliòfags “perquè tots ens alimentem de paraules”. “Fins i tot aquells governants que diuen que la cultura és essencial i després s’han d’empassar les seves paraules amb patates, oli, sal i vinagre”, etziba Serra al final del conte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS