Altres

ÍNGRID GUARDIOLA, REALITZADORA I ASSAGISTA CULTURAL

.

“El tema dels abusos i discriminacions continua sent tabú”

1.
En el món de la cultura, les dones administren i ordenen; els homes creen, transformen, fan créixer. Aquesta divisió ridícula continua sent vàlida per a molts. Per tenir legitimitat en el món intel·lectual i creatiu, has de demostrar molt més si ets una dona que un home, perquè curiosament la majoria de les dones accepten i fan públiques les seves limitacions, es fan valer des de la pròpia pràctica o operen col·lectivament, mentre que entre els homes de vegades es prodiga l’ostentació d’un superàvit intel·lectual que de vegades és només façana, retòrica, gest o gregarisme, “la colleta”.
2.
Un assetjament a la universitat per abús de confiança, un dia puntual d’algú que ja és mort. Com això res més, però em vaig trobar força paternalisme en general, ja que vaig començar en el món de la cultura i els despatxos universitaris als 22 anys. Sempre era “la nena”. Els abusos i discriminacions es donen perquè les estructures empresarials i les institucions són jeràrquiques, masclistes, classistes, paternalistes, atomitzadores, i estan pensades perquè aquestes situacions es puguin donar i no alterin gens el context de treball. De fet, formen part del mateix context. El servent del tirà no desitja deixar de servir, sinó ocupar el lloc de l’amor. Un clàssic.
3.
Aquests últims anys les polítiques culturals s’han centrat més a corregir alguns biaixos que tenen a veure amb l’accés a la cultura i amb el sostre de vidre, és a dir, amb la presència de dones en mitjans i activitats culturals i en càrrecs de responsabilitat. Però el tema dels abusos i discriminacions continua sent tabú. Fan falta protocols consensuats i de fàcil accés en casos d’abús o assetjament que garanteixin la protecció del denunciant i de la persona que ho pateix. I cal implicar els treballadors i treballadores en l’empresa, estovant les jerarquies i anivellant horitzontalment les condicions laborals.
4.
La cultura és la suma de les veus, dels fets i dels contextos, un mosaic amb tants bocins de realitat que no hi ha cap posició única, ni tan sols polaritzada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.