Art

Art per refer-se

El MNAC diposita set obres majúscules al Museu de Lleida per reparar els 155 buits que han quedat dels conflictes amb Aragó

El Museu de Lleida, mutilat però no vençut, no deixarà d’explicar la Franja

El Museu de Lleida continuarà explicant la Franja. Els buits que ha deixat la sortida de les 111 obres originàries de les parròquies que van ser segregades fa 25 anys de l’històric bisbat ponentí s’ompliran amb set peces majúscules de les col·leccions de romànic i gòtic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Una ja hi és, el frontal d’altar de Rigatell, que justament va ser testimoni ahir de l’acte de presentació del pla d’impuls d’aquest museu que ha quedat tan tocat pels conflictes judicials amb Aragó. En molt poc temps, ha perdut 155 peces, la curiosa suma que surt del conjunt de 111 amb les 44 procedents del monestir de Sixena que van marxar per la força.

“Aquí tenen molt més sentit”, va raonar el director del MNAC, Pepe Serra, per justificar el dipòsit d’aquestes set peces que auxiliaran el Museu de Lleida. El seu trasllat estava acordat des de fa temps. De fet, va estar a punt de formalitzar-se en l’època de la consellera Mariàngela Vilallonga. Finalment, el van beneir ahir els representants de totes les institucions que integren el Consorci del Museu de Lleida, liderat per la consellera Àngels Ponsa.

El director del museu lleidatà, Josep Giralt, va donar algunes pistes del relat museogràfic que s’està treballant. Va dir que pretén ser “molt més social i històric que artístic”. Les altres sis obres provinents del museu de capçalera de l’art català arribaran a mitjan abril i s’incorporaran a les sales que s’estan remodelant del gòtic. Són el frontal d’altar de Sant Climent i el frontal d’altar dels Apòstols, tots dos d’Estet; les taules de Sant Joan Baptista, Sant Fabià i Sant Sebastià, de Miguel Ximénez, del Monestir de Sixena; la imatge de Sant Nicolau bisbe, de Bellpuig, i els compartiment del Calvari i de la Dormició de la Mare de Déu, de Jaume Ferrer, de l’antic retaule major de l’església de Peralta de la Sal.

Tres bones notícies més que es van donar ahir. El Museu del Disseny de Barcelona també se solidaritza amb el Museu de Lleida cedint-li tretze peces de ceràmica dels segles XIV i XV de Manises. La Diputació es va comprometre a adquirir al mercat de l’art peces que puguin completar el discurs mutilat. I l’Ajuntament va anunciar que li confiarà el ric fons arqueològic de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA