Patrimoni

Barcelona convertirà els edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència

L’Ajuntament habilita 1,8 milions d’euros per posar en marxa el pla d’un projecte que veuria la llum al maig del 2023

Barcelona convertirà els edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència. Així ho preveu el pla funcional presentat per l’Ajuntament de Barcelona i que ha aprovat per unanimitat el patronat de la fundació Julio Muñoz Ramonet.

D’entrada, el consistori ha habilitat una partida d’1,8 milions d’euros per posar en marxa aquest projecte, amb la perspectiva d’obtenir en els propers anys, altres fonts de finançament.

El projecte preveu transformar el conjunt d’edificis i jardins situats al carrer Muntaner 280-292 per fer-hi un nou equipament “multidisciplinari” i obert a la ciutadania. Subirats situa l’horitzó del projecte “a l’entorn del maig del 2023”.

Concretament, el nou equipament neix amb la missió de posar en valor i transmetre el llegat de l’empresari barceloní i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l’art, la cultura, i la ciència.

Triple escala

El centre estarà obert a la ciutadania i s’hi preveu un equipament amb escala de barri i amb usos de proximitat. Per exemple, es vol oferir activitats de lleure dirigides al barri, associades al jardí.

També tindrà una escala de ciutat com a equipament singular. I finalment, se li vol donar escala internacional, com a “centre de referència que fusiona el valor patrimonial i el col·leccionisme del segle XX amb la creació artística i científica del segle XXI”.

Així, la idea és que el nou equipament sigui un punt de trobada de totes aquelles iniciatives artístiques i científiques que impulsa la ciutat. A banda, una part dels edificis es destinarà a residències temporals d’artistes i científics d’altres països o ciutats.

Un “node” d’art i ciència

El tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha explicat que el projecte està inspirat en diverses experiències semblants a altres països europeus per tenir “un node” de tota l’activitat d’art i ciència que es fa a la ciutat i impulsar-ne la relació amb projectes internacionals.

El tinent d’Alcalde de Barcelona posa en valor que el projecte combini el llegat històric, amb la seva col·lecció, destinant l’edifici adjacent a una part “novedosa” dedicada a l’art, la cultura i la ciència.

Per Subirats, era important donar un “contingut conceptual” al conjunt del llegat de Muñoz Ramonet, anant més enllà de mantenir la seva residència. “Amb el projecte li donem una significació”, ha reblat.

En aquest sentit, situa l’horitzó per enllestir les obres cap al final del mandat. “Difícilment podrem acabar el procés abans. Treballem a l’entorn del maig del 2023”, ha assegurat en declaracions a l’ACN. Subirats espera que Muñoz Ramonet es converteixi “en un dels referents centrals” del sud d’Europa d’equipament públic.

El llegat que l’empresari barceloní Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona inclou dos edificis i els jardins de la finca situada als carrers Muntaner 280-292 i Avenir 26-28. En conjunt, els edificis sumen una superfície de 4.131 m2 i estan catalogats com a bé amb elements d’interès.

Tots dos edificis així com una porteria que també es troba a la finca són obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Pel que fa al jardí històric, té una superfície de 3.568 m2, i és obra de l’arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier.

El llegat inclou una àmplia col·lecció d’art formada per nombroses pintures, escultures, tapissos, i objectes d’art decoratiu.

El pla funcional aprovat preveu distribuir els diferents àmbits temàtics del nou centre en diversos espais: espai de difusió del llegat, espai per a la col·lecció d’art, espai d’activitats culturals i de lleure i node d’art i ciència.

Dins d’aquests espais s’inclouran zones d’exhibició, zones destinades a la recerca, espais per a la conservació de les col·leccions, espais de creació i espais per generar activitats de barri, entre altres.

L’aprovació per part del patronat posa en marxa ara el procés de creació del nou centre, que preveu convertir els edificis en un equipament “multidisciplinari i de nova generació”, amb un programa divers.

Amb el pla funcional aprovat es convocarà el concurs d’arquitectura per triar l’equip redactor del projecte, un procediment que s’allargarà un mínim de 9 mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda