Art

Troben un possible quadre de Caravaggio en una subhasta de Madrid que es venia per només 1.500 euros

L’Estat ha paralitzat la venda després que diversos experts consideren evident l’autenticitat de l’‘Ecce Homo’ del pintor

Si es confirma l’autoria, podria arribar a valdre entre 100 i 150 milions d’euros

El govern espanyol ha bloquejat la subhasta a la seu de Sotheby’s de Madrid prevista per aquest dijous d’un quadre davant la possibilitat que es tracti d’un autèntic Caravaggio, segons l’opinió de diversos experts.

Segons publica el diari italià La Repubblica ”, el quadre és un Ecce Homo , un oli sobre llenç, de 11 per 86 centímetres i que en un principi s’havia atribuït al cercle de José de Ribera i estimat en només 1.500 euros quan podria valdre entre 100 i 150 milions d’euros, si l’adquireix un inversor privat.

El ministre espanyol de Cultura, José Manuel Rodríguez-Uribes, ha confirmat aqest dijous al migdia que la decisió de retirar el quadre de la subhasta s’ha pres per evitar que pugui sortir de l’Estat. Per això aquest dimecres la direcció general de Belles Art del ministeri i la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns es va n reunir d’urgència per declarar el quadre inexportable.

La Comunitat de Madrid a més ha iniciat a instàncies del ministeri la declaració de Bé d’Interès Cultural del quadre: “Amb aquesta doble garantira ens assegurem que es quedi a Espanya i que es puguin fer les coses bé”, ha explicat el ministre. El govern espanyol volia evitar la possible sortia del quadre com ja va passar als anys 70 amb un altre Caravaggio que va ser subhastat i ara està a Cleveland (Estats Units).

L’opinió dels experts

Segons diversos experts, aquest Crist “té tota la pinta de ser un Caravaggio descobert, i pot obrir un nou capítol sensacional en la història del pintor maleït, mort als 39 anys, el 18 de juliol de 1610 a la costa entre Lazio i la Toscana, a l’espera de ser indultat de la condemna per assassinat”.

El diari italià publica la declaració de María Cristina Terzaghi, que va ser una de les primeres estudioses del pintor del segle XVII que va viatjar a Madrid per veure l’obra, i que no té cap dubte que pertany a Caravaggio.

Aquesta professora d’Història de l’Art Modern de la Universitat de Roma Tre, explica que el“mantell púrpura amb el qual està vestit Crist té el mateix valor compositiu que el vermell de la Salomé del Museu del Prado de Madrid”, i que “aquesta obra manté un vincle profund amb les pintures elaborades a l’inici de l’estància napolitana”.

El diari també considera que la decisió del govern espanyol de “bloquejar la subhasta es que la nova atribució és àmpliament compartida”.

El quadre porta gairebé quatre segles a Espanya i retrata un tema que ja havia tractat Caravaggio, tal com assenyalen alguns documents.Se sap que a Roma, el 1605, Caravaggio va pintar un Ecce Homo per al cardenal Massimo Massimi.

El mateix tema està inventariat el 1631 en la col·lecció de Juan de Lezcano, ambaixador d’Espanya davant la Santa Seu, i marcat per una altíssima estimació de 800 escuts.

El virrei d’Espanya, compte de Castrillo, ja tenia un Caravaggio original: el Salomé amb el cap de Bautista que ambl’Ecce Homo, van viatjar a Espanya amb el seu propietari el 1659, explica La Republicca.

El primer quadre, inclòs en les possessions reials ja el 1666, va acabar al Museu del Prado, on encara s’exhibeix en l’actualitat, i el segon, amb tota probabilitat, és el que va sortir entre els objectes del catàleg que la casa d’art Ansonera posa a subhasta aquest dijous.

“Que els propietaris hagin oblidat un Caravaggio autèntic durant segles pot semblar sorprenent. Però no és la primera vegada que passa.El cas més recent és el de la Magdalena en èxtasi, atribuït per Mina Gregori, degana de la càtedra de Caravaggio, i heredat per col·leccionistes no experts, explica el rotatiu italià.

En el diari Corriere della Sera, el crític d’art Vittorio Sgarbi explica que havia suposat que era un Caravaggio i que s’havia proposat comprar-lo per centenars de milers d’euros per poder portar-lo de nou a Itàlia, però que aquest dimecres va saber que el quadra havia estat retirat de la subhasta. Corriere della Sera” publica que la casa de subhastes ha declarat que s’ha retirat el lot “perquè s’ha de comprovar i estudiar més a fons la peça”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda