Tornen Els Joglars
‘Señor Ruiseñor’ es representa dues setmanes al Teatre Apolo i trenca un parèntesi de sis anys sense representacions del grup a Barcelona
Quan fa dos anys que han estrenat Señor Ruiseñor al Teatro del Canal de Madrid, els Joglars comencen avui una temporada de dues setmanes al renovat Teatre Apolo del grup Smedia. Les anteriors visites havien estat VIP (Barts, 2015) i El coloquio de los perros (Poliorama, 2014). La comèdia, amb la mirada farsesca habitual, incideix en la política catalana actual. A través del personatge controvertit Santiago Rusiñol (que el TNC ha rellegit aquests últims anys amb L’hèroe i Els Jocs Florals de Can Prosa, tot revertint el teatre costumista de L’auca del senyor Esteve), el grup prepara el seu 60è aniversari de companyia, l’any 2022.
Ramon Fontserè, que dirigeix Els Joglars des del 2014 i que ha procurat un retorn als teatres de Catalunya, serà aquest senyor Rusiñol que vol morir “amb els pinzells posats”. Per l’actor: “Com deia Josep Pla, Rusiñol era un destructor de fanatismes”, que creu que l’humor és la millor manera de reflectir el seu pensament perquè “riure és, al final, l’únic acte de llibertat que ens queda”. El fet que el muntatge estigui inspirat en un personatge els convida a vincular-ho a èxits com ara Ubú Rei (inspirat en Jordi Pujol), Daaalí (Salvador Dalí) i La increïble història del Dr Floit & Mr. Pla (Josep Pla), en què feien un tall en secció a la Catalunya de la transició.
Els Joglars van deixar de fer gira a Catalunya des que Albert Boadella va excloure’ls perquè denunciava que la seva oposició al nacionalisme català va significar el rebuig de les institucions al seu teatre. L’anterior producció d’Els Joglars havia estat En un lugar de Manhattan (Teatre Lliure, 2006).
Crua mirada a ‘l’1-O’ a través de Casanovas
L’autor Jordi Casanovas construeix una peça de ficció a partir de fets reals, amb la cronologia de la tardor convulsa del 2017, a Catalunya, a Alguns dies d’ahir. Amb les urnes i el referèndum com a motor d’una família que viu l’empenta del dret a l’autodeterminació amb matisos paral·lels de cada membre de la família. L’obra, que es va estrenar a Montcada i Reixac, a la tardor i que ha fet una gira per Catalunya, avui engega estada a la Villarroel avui i fins al 27 de juny. Ferran Utzet dirigeix Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar. Casanovas, que alterna obres de ficció (Sopar amb batalla) amb propostes de teatre document (Jauría, Ruz-Bárcenas), torna a indagar sobre la identitat catalana (Una història catalana, Pàtria i Vilafranca). Casanovas té, a la nevera, una obra de teatre document sobre el cas Jordi Pujol.