La llibreria L'Altell de Banyoles coorganitza amb Can Xapes un sopar grec dedicat a Petros Màrkaris
Hi van participar unes quaranta persones que havien llegit prèviament "Amb l'aigua al coll", de l'escriptor grec
Aquest dimecres passat la llibreria L’Altell, de Banyoles, va celebrar un club de lectura amb sopar grec, en què la llibreroa hi va posar la literatura i el restaurant Can Xapes, de Cornellà del Terri, la gastronomia, en honor de l'escriptor Petros Màrkaris. Aquesta és la crònica de l'esdeveniment, a càrrec d'Irene Tortós, de L'Altell:
L’era de Ca l’ànima ens va acollir un any més. Començàvem la vetllada literària amb quaranta lectors que havien llegit “Amb l’aigua al coll”, de Petros Màrkaris. Joaquim Gestí, el traductor al català de Màrkaris, va engegar explicant-nos qui era Màrkaris, la seva formació, i remarcant que era un escriptor de la diàspora. Ens parlava de la societat grega, de la crisi econòmica, de les seves vagues, d’ells mateixos... Anècdotes "markarianes" i curiositats del llibre i la traducció. Ana Estevan, l’editora de Tusquets que acompanyava Gestí va complementar amb unes intervencions editorials interessantíssimes. Acabàvem el club, però no del tot. Després de la foto de família ens encaminàvem cap a Can Xapes, on en Lluc Quintana i el seu equip ens havien preparat el colofó final: un sopar excels! No hi faltava detall. Els seus Na xekiníso amb olives gregues amb romaní, l’humus d’oliva haldiki amb pa cruixent i l’avgolemono van augurar que la resta ens deixaria amb tots els sentits desperts per gaudir d’una festa de sabors i colors. No ens equivocàvem! Tots coneixem aquella sensació que ens dona un plat quan és bo, boníssim! Aquell silenci i aquella onomatopeia, mmmmm... tancaries els ulls per gaudir-lo, encara més. Això, dimecres va passar en tots i cadascun dels plats i del vi grec. Elogi a la salata joriátiki, a la mousaka, al Kréas amb tzatziki i el dolç... una guinda.
Sortíem del restaurant amb un somriure, havíem viscut un plaer literari i gastronòmic que ens durarà dies.