cultura

patrimoni

Restauren el retaule de Sant Romà d'Erts, a la Massana

Els treballs duraran deu dies i es fan a la mateixa església

La unitat de conservació i restauració de béns mobles del Departament de Patrimoni Cultural comença avui els treballs de restauració del retaule de Sant Romà d'Erts, a la mateixa església situada a la parròquia de la Massana.

El retaule dedicat a sant Romà, datat al segle XVIII i atribuït al mestre de Sant Romà d'Erts per l'equip d'investigadors d'art modern de la Universitat de Girona, es compon d'un bancal, una predel·la, dos cossos dividits en tres carrers verticals i una cimera. El retaule combina l'escultura (en relleu i exempta) amb la pintura, i l'estructura compartimentada està regida per columnes d'ordre salomònic.

La predel·la presenta escenes pictòriques de la vida de sant Romà i també imatges de sant Antoni de Pàdua, sant Francesc Xavier i el Crist Eucarístic.

El retaule presenta nombrosos aixecaments i pèrdues de capa pictòrica, a més de brutícia superficial. Les pèrdues han deixat visible la capa de preparació blanca del retaule, la qual cosa fa que la lectura de la policromia sigui entorpida.

No s'han detectat problemes greus d'infestació de xilòfags en l'estructura de fusta, per la qual cosa s'ha decidit fer el tractament in situ, sense desmuntar el retaule.

Els treballs de restauració preveuen la neteja superficial de l'obra, la fixació dels aixecaments pictòrics i la reintegració pictòrica del conjunt. A la tardor passada ja es va fer una fixació d'urgència, en haver detectat greus aixecaments de policromia, tot i que aleshores es va decidir programar una intervenció més acurada per aquest estiu.

Es preveu que la intervenció pugui estar enllestida en un màxim de 10 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona