Llibres

Gabriel Ensenyat i Ricard Ripoll, guanyadors dels 50 Premis Octubre en assaig i poesia

El guardó de narrativa queda desert i el de teatre recau en Pedro Montalbán-Kroebel, Antonio Cremades i Rafael Fabregat

Els 50 Premis Octubre han atorgat el Premi Joan Fuster d’Assaig a Gabriel Ensenyat, per ’Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista’. Una obra que compara la societat mallorquina i la valenciana durant el franquisme. En la categoria de poesia (Premi Vicent Andrés Estellés) el guanyador ha estat Ricard Ripoll per ’Fènix’, un poemari que aborda el suïcidi; i en teatre (Premi Pere Capellà) el guardó ha estat ex aequo per les obres ’Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau’, de Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades; i ’Procés a Margarida Porete’, de Rafael Fabregat. El Premi Andròmina de Narrativa, que ha rebut 99 originals, ha quedat desert. Els premis s’han lliurat aquest vespre a València.

L’obra guanyadora, ’Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista’ de Gabriel Ensenyat, ha estat escollida entre un total de 27 originals presentats. Els membres del jurat n’han valorat “l’enfocament original del tractament en comparar similituds i diferències entre totes dues societats, la mallorquina i la valenciana i com el franquisme va tractar d’anul·lar-ne la identitat”.

D’altra banda, el Premi Andròmina Narrativa ha quedat desert. Tot i que el jurat ha destacat “virtuts parcials d’algunes obres presentades”, ha considerat que “cap d’elles assoleix l’excel·lència requerida per merèixer el premi”. Enguany s’hi havien presentat 99 originals.

Pel que fa al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, l’obra guanyadora ha estat ’Fènix’, de Ricard Ripoll, que ha estat escollida entre 116 originals. Els membres del jurat n’han valorat que “es tracta d’un llibre colpidor i estremidor construït amb poemes que indaguen en la brutalitat del suïcidi”, amb una escriptura que “connecta la literatura catalana amb els corrents europeus del segle XXI”.

Finalment, el tribunal ha decidit concedir el Premi Pere Capellà de Teatre ex aequo a dues obres: ’Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau’ de Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades, i ’Procés a Margarida Porete’, de Rafael Fabregat. Els membres del jurat han valorat que “totes dues obres representen dues estètiques i dues temàtiques interessants”. Així, de ’Procés a Margarida Porete’ n’han dit que “recupera una figura històrica femenina fidel als seus principis i clau per a entendre el final de l’edat mitjana”. De ’Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau’ n’han destacat que “rescata el crític i cinematògraf comunista Juan Piqueras i ens col·loca entre el terror feixista de la Guerra d’Espanya i un món d’avui on la història importa poc”.

La cerimònia de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest dissabte al vespre al Palau de l’Exposició de València.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda