Altres

Escalant cap al 2%

Natàlia Garriga defensa el pressupost de Cultura “més alt de la història”, del qual 38,8 milions es destinaran a Política Lingüística

L’esforç més gran es fa en Cultura Popular i Associacionisme (creix un 41%) i en Innovació Digital

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va presentar ahir a la comissió de Cultura del Parlament el pressupost per al seu departament de cara a l’any 2022, que serà d’un total de 389,4 milions d’euros. Garriga es va referir als comptes per a l’any vinent com el pressupost de Cultura “més alt de tota la història de la Generalitat”, el qual augmentaria, en cas d’aprovar-se, un 28,3% respecte als últims comptes aprovats. “Això suposa un salt important que ens permet avançar cap al 2% que ens hem compromès a assolir al final de la legislatura”, assenyala la consellera. Una fita, el 2%, àmpliament i històricament reclamada pel sector.

Totes les unitats del Departament de Cultura creixen per sobre del 25%, excepte la secretaria general, que arriba a un 18,2%. L’esforç més gran s’ha volgut fer en dues direccions generals: la de Cultura Popular i Associacionisme, que creix un 41%, i la d’Innovació i Cultura Digital, que és nova i, per tant, té un creixement net.

La llengua, una prioritat

I, com tot pressupost, l’accent es posa en partides concretes. En aquesta ocasió, la consellera va subratllar que el departament augmentarà el pressupost de la secretaria de Política Lingüística de 31,2 a 38,8 milions. Amb aquests diners, s’impulsarà el Pacte Nacional per la Llengua i s’incrementaran les aportacions per a la normalització de l’aranès i la difusió de la llengua de signes catalana. En aquest àmbit, el departament destinarà 27,7 milions, un 17,3% més de recursos, per millorar l’accessibilitat a la llengua catalana i ampliar-ne el nivell de coneixement entre la població adulta i els nous parlants. La consellera també dedicarà 5 milions d’euros a assegurar més presència dels productes audiovisuals doblats o subtitulats en català, fet que representa un increment del 68%.

Sobre l’eix audiovisual i digital, la consellera va explicar que, mentre el hub audiovisual es construeix, es començaran a posar en marxa els seus programes relacionats a partir dels 25 milions d’euros destinats a les línies d’ajut al sector. “Aquestes línies serviran per afavorir la producció audiovisual de cinema, ficció, animació, documental, així com els nous continguts per a xarxes i el desenvolupament dels primers plans d’actuació del hub”, va destacar.

Pel que fa a la contribució de la Generalitat als equipaments culturals d’àmbit nacional, la inversió destinada se situa en un global de 31 milions d’euros. Per exemple, augmenta un 8,8% l’aportació al Teatre Nacional de Catalunya; un 16,95%, al Museu Nacional d’Art de Catalunya; un 15,47%, al Macba; un 10,19%, al Teatre Lliure; un 17,54%, al Mercat de les Flors; un 4,54%, a l’Auditori, i un 9,52%, al Palau de la Música, i es consolida la participació econòmica del Departament de Cultura al Gran Teatre del Liceu.

També, entre altres punts, es va anunciar que per a aquest 2022 hi ha prevista la constitució del pla nacional del llibre i de la lectura, amb la participació de tot el sector i del Departament d’Educació, per tal de posar-lo en marxa i tenir-lo enllestit l’any vinent.

LA XIFRA

1,3
per cent
del pressupost es destinarà a Cultura, amb l’objectiu d’arribar al 2% al final de la legislatura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona