Patrimoni

Troben les restes del vaixell de Shackleton

El derelicte es troba en molt bon estat de conservació, segons els investigadors

L’‘Endurance’ va quedar atrapat a l’Antàrtida el 1915 i ha estat trobat a 3.008 metres de profunditat a la mar de Wedell

Una expedició de recerca que va salpar de Sud-àfrica al febrer passat ha confirmat la troballa en bon estat de conservació les restes de l’Endurance, el vaixell de l’explorador pola angloirlandès Ernest Shackleton que es va enfonsar el 1915, segons han informat aquest dimecres fonts del projecte.

“Cent anys després de la mort de Shackleton, l’Endurance ha estat localitzat a una profunditat de 3.008 metres a la mar de Wedell [a l’oceà Antàrtic]”, ha indicat aquest dimecres l’expedició, batejada com Endurance22, en un comunicat.

Segons la nota, les restes de l’històric vaixell han ser trobades “dins de l’àrea de cerca definida per l’equip expedicionari abans de la seva sortida de Ciutat del Cap” (al sud-oest de Sud-àfrica). En concret, en un punt situat a unes 4 milles al sud de la posició que el llavors capità de l’embarcació, Frank Worsley, va registrar abans que la tripulació hagués d’abandonar-lo, en quedar atrapat en el gel.

“L’expedició Endurance22 ha aconseguit el seu objectiu. Hem fet història polar amb el descobriment de l’Endurance i completat amb èxit la recerca del naufragi més desafiador del món”, ha destacat en el comunicat John Shears, líder de l’expedició.

“Estem aclaparats per la nostra bona sort d’haver localitzat i pres imatges de l’Endurance. Aquest és, de lluny, el derelicte de fusta de major qualitat que mai hagi vist. Està aixecat, ben orgullós, al fons de la mar, intacte i en un estat de preservació brillant”, ha afirmat Mensun Bound, director d’Exploració d’Endurance22.

Segons aquest expert, al derelicte fins i tot s’hi pot llegir encara la inscripció Endurance gravada sota el passamà de la borda.

El descobriment no només servirà per “salvaguardar” la història de la recerca polar, sinó per a animar a una nova generació a inspirar-se en l’“esperit pioner, coratge i fortalesa” dels pioners de la navegació a l’Antàrtida, ha dit Bound.

L’equip Endurance22 –un projecte organitzat i finançat per The Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT)– ha treballat des del trencaglaç sud-africà S.A. Agulhas II –propietat del ministeri de Medi Ambient–, sota les ordres del capità Knowledge Bengu, i ha utilitzat per a la cerca vehicles híbrids submarins.

El derelicte està protegit com a Lloc Històric i Monument sota el Tractat Antàrtic, segons ha remarcat el projecte de cerca en el seu comunicat. És per això que els investigadors s’han assegurat que mentre el naufragi era sondejat i filmat no fos “tocat o pertorbat de cap manera”.

L’expedició de Shackleton, durant la qual va naufragar l’Endurance, va salpar el  1914 per a intentar creuar de la mar de Weddell fins a la mar de Ross (totes dues a l’oceà Antàrtic), passant pel Pol Sud.

El vaixell va quedar atrapat i danyat pel gel amb els seus 28 tripulants a només 160 quilòmetres de l’Antàrtida, Shackleton (1874-1922) va dirigir els seus homes pel gel en bots salvavides fins a l’Illa Elefant, on la gran majoria va aconseguir sobreviure mesos alimentant-se de foques i pingüins fins a ser rescatats.

Shackleton sabia que ningú aniria a buscar-los, per la qual cosa va decidir deixar 22 dels seus homes esperant a l’Illa Elefant i navegar amb la resta dels seus mariners en un bot salvavides rumb a les illes Geòrgies del Sud en una èpica recerca d’ajuda.

Disset dies i 1.300 quilòmetres després, van arribar a un centre balener i, quatre mesos després, van tornar a l’illa per rescatar amb vida els 22 companys que s’havien quedat enrere.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona