Patrimoni

Troben les restes del vaixell de Shackleton

El derelicte es troba en molt bon estat de conservació, segons els investigadors

L’‘Endurance’ va quedar atrapat a l’Antàrtida el 1915 i ha estat trobat a 3.008 metres de profunditat a la mar de Wedell

Una expe­dició de recerca que va sal­par de Sud-àfrica al febrer pas­sat ha con­fir­mat la tro­ba­lla en bon estat de con­ser­vació les res­tes de l’Endu­rance, el vai­xell de l’explo­ra­dor pola angloir­landès Ernest Shack­le­ton que es va enfon­sar el 1915, segons han infor­mat aquest dime­cres fonts del pro­jecte.

“Cent anys després de la mort de Shack­le­ton, l’Endu­rance ha estat loca­lit­zat a una pro­fun­di­tat de 3.008 metres a la mar de Wedell [a l’oceà Antàrtic]”, ha indi­cat aquest dime­cres l’expe­dició, bate­jada com Endu­ran­ce22, en un comu­ni­cat.

Segons la nota, les res­tes de l’històric vai­xell han ser tro­ba­des “dins de l’àrea de cerca defi­nida per l’equip expe­di­ci­o­nari abans de la seva sor­tida de Ciu­tat del Cap” (al sud-oest de Sud-àfrica). En con­cret, en un punt situat a unes 4 milles al sud de la posició que el lla­vors capità de l’embar­cació, Frank Wors­ley, va regis­trar abans que la tri­pu­lació hagués d’aban­do­nar-lo, en que­dar atra­pat en el gel.

“L’expe­dició Endu­ran­ce22 ha acon­se­guit el seu objec­tiu. Hem fet història polar amb el des­co­bri­ment de l’Endu­rance i com­ple­tat amb èxit la recerca del nau­fragi més des­a­fi­a­dor del món”, ha des­ta­cat en el comu­ni­cat John She­ars, líder de l’expe­dició.

“Estem acla­pa­rats per la nos­tra bona sort d’haver loca­lit­zat i pres imat­ges de l’Endu­rance. Aquest és, de lluny, el dere­licte de fusta de major qua­li­tat que mai hagi vist. Està aixe­cat, ben orgullós, al fons de la mar, intacte i en un estat de pre­ser­vació bri­llant”, ha afir­mat Men­sun Bound, direc­tor d’Explo­ració d’Endu­ran­ce22.

Segons aquest expert, al dere­licte fins i tot s’hi pot lle­gir encara la ins­cripció Endu­rance gra­vada sota el pas­samà de la borda.

El des­co­bri­ment no només ser­virà per “sal­va­guar­dar” la història de la recerca polar, sinó per a ani­mar a una nova gene­ració a ins­pi­rar-se en l’“espe­rit pio­ner, coratge i for­ta­lesa” dels pio­ners de la nave­gació a l’Antàrtida, ha dit Bound.

L’equip Endu­ran­ce22 –un pro­jecte orga­nit­zat i finançat per The Falk­lands Mari­time Heri­tage Trust (FMHT)– ha tre­ba­llat des del tren­ca­glaç sud-africà S.A. Agul­has II –pro­pi­e­tat del minis­teri de Medi Ambi­ent–, sota les ordres del capità Know­ledge Bengu, i ha uti­lit­zat per a la cerca vehi­cles híbrids sub­ma­rins.

El dere­licte està pro­te­git com a Lloc Històric i Monu­ment sota el Trac­tat Antàrtic, segons ha remar­cat el pro­jecte de cerca en el seu comu­ni­cat. És per això que els inves­ti­ga­dors s’han asse­gu­rat que men­tre el nau­fragi era son­de­jat i fil­mat no fos “tocat o per­tor­bat de cap manera”.

L’expe­dició de Shack­le­ton, durant la qual va nau­fra­gar l’Endu­rance, va sal­par el  1914 per a inten­tar cre­uar de la mar de Wed­dell fins a la mar de Ross (totes dues a l’oceà Antàrtic), pas­sant pel Pol Sud.

El vai­xell va que­dar atra­pat i danyat pel gel amb els seus 28 tri­pu­lants a només 160 quilòmetres de l’Antàrtida, Shack­le­ton (1874-1922) va diri­gir els seus homes pel gel en bots sal­va­vi­des fins a l’Illa Ele­fant, on la gran majo­ria va acon­se­guir sobre­viure mesos ali­men­tant-se de foques i pingüins fins a ser res­ca­tats.

Shack­le­ton sabia que ningú ani­ria a bus­car-los, per la qual cosa va deci­dir dei­xar 22 dels seus homes espe­rant a l’Illa Ele­fant i nave­gar amb la resta dels seus mari­ners en un bot sal­va­vi­des rumb a les illes Geòrgies del Sud en una èpica recerca d’ajuda.

Dis­set dies i 1.300 quilòmetres després, van arri­bar a un cen­tre bale­ner i, qua­tre mesos després, van tor­nar a l’illa per res­ca­tar amb vida els 22 com­panys que s’havien que­dat enrere.