Porta Ferrada 60+1+1
El festival de Sant Feliu de Guíxols, el més antic de Catalunya, arribarà a la 60a edició aquest estiu, però estendrà les celebracions de l’aniversari dos anys més
El Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, el més antic de Catalunya, celebrarà la seva 60a edició aquest estiu, del 2 de juliol al 21 d’agost, amb més de 50 actuacions en 8 espais diferents de la localitat baix-empordanesa. En realitat, aquesta serà la 60a edició pròpiament dita, però la celebració dels 60 anys del festival s’allargarà durant dues edicions més i, per això, els seus organitzadors –l’Ajuntament de Sant Feliu i l’empresa The Project– parlen de “60+1+1”. Per començar, el festival, presentat ahir a l’edifici del monestir amb la sala plena i una àmplia representació institucional, estrena nou logotip i nova imatge gràfica en general, creada per Dosis Studio de Sant Feliu, que vol conciliar passat i futur evocant els temps gloriosos de “les discoteques i els discos de vinil”, en color magenta.
A més, Porta Ferrada estrena la figura de l’artista resident amb Carlus Padrissa, de La Fura dels Baus, de qui el festival serà escenari aquest any de l’estrena a l’Estat espanyol de Pastoral for the Planet, un concert espectacle immersiu sobre la salut precària de la Terra, amb la música de la GIO Symphonia, que celebra el seu desè aniversari. La col·laboració de Padrissa amb el festival continuarà durant les dues pròximes edicions, en què presentarà nous projectes escènics. El 60è aniversari de Porta Ferrada es commemorarà també amb una exposició sobre la història del festival, prevista per a l’any vinent, i amb altres iniciatives que s’aniran concretant.
“Un festival normalitzat.” Així va presentar l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, aquesta 60a edició, que combina per primera vegada a ple rendiment els seus dos grans escenaris, el Guíxols Arena i l’Espai Port, pels quals passaran grans noms del rock –Iggy Pop, que arribarà a Sant Feliu dins d’una intensa gira europea, als 74 anys– i el jazz, que ha estat sempre una de les especialitats del festival, i que estarà representat per Herbie Hancock i, amb una visió més llatina, per Chucho Valdés i Paquito D’Rivera. Tampoc no hi faltarà el pop més ballable, en una nit de doble cartell amb Tony Hadley (Spandau Ballet) i la Fundación Tony Manero. Aquestes són les principals novetats d’un extens cartell, del qual ja s’havien anunciat prèviament una quinzena de noms com ara Joan Manuel Serrat, Manolo García, Jamie Cullum, Simple Minds, Marisa Monte, Kool & The Gang, Leon Bridges, Kings of Convenience, Sopa de Cabra i les gallegues i gairebé eurovisives Tanxugueiras. De fet, de les 42.000 entrades que posa a la venda el festival, ja se n’han venut unes 12.000.
També destaca com a novetat la jornada de música familiar coorganitzada amb el festival Petits Camaleons, que inclourà les actuacions de Joan Miquel Oliver, Reggae per Xics i Sense Sal, entre altres artistes. Queda per concretar la programació del festival d’humor Salat.
El “discurs artístic heterogeni i transversal” del festival, com el defineix el seu director artístic des de fa molts anys, Albert Mallol, es concreta també en l’aposta per la dansa, amb l’estrena a Catalunya d’una nova versió de dos clàssics del segle XX, La consagració de la primavera i Ocell de foc de Stravinski, amb coreografies de Martin Herriage i Thierry Malandain, interpretades pel prestigiós Ballet de Biarritz.
D’altra banda, el festival també recuperarà després de dos estius pandèmics el seu escenari històric, l’església del monestir, amb els concerts de la Camerata de Música Catalana, que interpretarà les Impressions simfòniques del compositor guixolenc Juli Garreta (1875-1925), i els solistes del Covent Garden. A més, al teatre-auditori, hi tindrà lloc l’actuació dels històrics Falsterbo, dins la seva gira de comiat, Adeu, Paf, en un concert solidari a benefici de la Fundació Estivill Sueño. Al mateix escenari, el polifacètic Xavier Lloses, guixolenc adoptiu, obrirà el cicle Km 0, amb una Conferència sònica, el 7 d’agost. Aquest cicle d’intèrprets i autors de proximitat continuarà durant l’agost amb altres quatre concerts al jardí de la Casa Traschler i al pati de l’antic hospital.
A més, a la terrassa Fènix de la sala Las Vegas, hi tindrà lloc una nova edició del cicle Delicatessen, subtitulat en aquesta ocasió Veus de dona. Seran sis concerts en horari de vermut amb veus femenines emergents com ara Anaïs Vila, Maria Hein, Alanaire, Amaia Miranda, River Omelet i Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach.
El nou cicle Música Als Puestos programarà als vespres concerts gratuïts en diversos espais públics de la ciutat com ara la plaça del Puig (Raquel Lúa, 14 de juliol), el parc Central (Nico Roig, 28 de juliol), Sant Elm (Lu Rois i Santi Careta, 11 d’agost) i el Salvament, on actuarà The New Raemon el 18 d’agost. Aquest cicle està coorganitzat amb la nova entitat cultural guixolenca Mascanada6 , que també col·laborarà amb el festival en una Escola de Rock, prevista per al 9 d’abril i orientada als nens i joves, amb una sèrie de tallers al voltant d’aquesta músic i un concert final. És una mostra més de la voluntat del festival d’arribar, no només a tot el teixit urbà, sinó també a nous públics, fins i tot fora de les seves dates tradicionals estiuenques. Tot plegant, per continuar contribuint, després de seixanta anys, a la “capitalitat cultural de la Costa Brava” que ostenta Sant Feliu de Guíxols.