Altres

Narcís-Jordi Aragó tindrà una plaça al Jardí de la Infància

El nomenclàtor de Girona proposa que rebi el seu nom l’espai entre la pujada de les Pedreres i la muralla

La Comissió del Nomenclàtor de Girona ha aprovat que el periodista i escriptor Narcís-Jordi Aragó i Masó (Girona, 1932-2016) doni nom a l’espai situat entre l’inici de la pujada de les Pedreres i la muralla, darrera el Jardí de la Infància. L’acord, adoptat el 24 de març a proposta de l’associació d’Amics de la Unesco de Girona i la Fundació Rafael Masó, de la qual Aragó era president d’honor, serà traslladat ara al ple de l’Ajuntament per a la seva aprovació definitiva.

L’elecció d’aquesta plaça es deu a l’estima que li professava Aragó, no només per la seva proximitat amb el Jardí de la Infància, reivindicat durant la guerra pel seu admirat Carles Rahola, sinó també pel fet que connecta la Girona menestral amb la Girona vella i, sobretot, perquè des del 2009 presideix l’esplanada una rèplica de l’escultura de Miquel Blay Contra l’invasor, l’original de la qual es conserva al Museu d’Art de Girona.

Ja l’any 1992, Aragó havia fet una crida perquè es col·loqués en algun lloc públic de la ciutat una fosa en bronze d’aquesta peça de Blay, esculpida el 1891 en record de la resistència contra el setge francès de 1809 i que Rahola va elevar a la categoria d’emblema de la lluita contra el feixisme en un escrit de 1938 que li costaria la condemna a mort.

Encara l’any 2000, amb motiu de l’obertura al públic del refugi antiaeri excavat sota la plaça, Aragó va tornar a referir-se a aquest espai per demanar que rebés el nom de Carles Rahola i, en un article a El Punt, afegia: “Justament al costat del Jardí de la Infància, i gràcies a l’oportuna demolició d’una filera de cases, hi ha nascut fa poc un nou jardí anònim, un pendent suau de gespa al peu d’un llenç de muralla redescobert.” Era en aquest jardinet arrecerat que ara enllaçarà el seu nom amb el de Rahola, on Aragó proposava que s’hi erigís l’estàtua de Blay.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona