Música

Desfolca’t homenatjarà el músic Jordi Fàbregas

En la seva 30a edició es programen concerts de Luar Na Lubre, Ebri Knight, Korrontzi, Itzipa, Pasquines, Moonshine Wagoon o Orquestrina Trama

Les actuacions són divendres i dissabte

El Desfolca’t, festival de música tradicional i popular de Calaf i l’Alta Segarra, celebra la 30a edició a partir d’aquest divendres. En el seu cartell inclou una mostra de música tradicional en homenatge a Jordi Fàbregas (1951-2021), creador del Tradicionàrias, músic i gestor cultural i divulgador de la música tradicional i la música d’arrel catalana. entre divendres i dissabte tocaran bandes com Luar Na Lubre, Ebri Knight, Korrontzi, Electrogralla, Itzipa, Pasquines, Moonshine Wagoon, Orquestrina Trama, La Portàtil FM.

Defolca’t, que enguany recupera com la majoria de festivals, la disposició prepandèmica, és una de les places indiscutibles de la música popular i tradicional a Catalunya. Enguany torna al format habitual i aposta per oferir activitats per a tots els públics i gratuïtes, per mantenir el vincle i el treball en xarxa amb les associacions que participen al festival i alhora presentar una programació de qualitat i que compta amb la presència d’artistes de gran nivell i ressò internacional, així com propostes emergents locals.

En aquest eclecticisme es troben les composicions de la banda gallega Luar Na Lubre, amb 35 anys de trajectòria que presenta Vieiras e vieiros, historias de peregrinos, un disc que recull l’empremta artística, cultural i natural del Camino de Sant Jaume, a través de les històries i llegendes dels pelegrins. Desfolca’t dóna l’alternativa a Itzipa, un grup que gira al voltant de dues veus, acompanyades de guitarra, contrabaix i percussió, i que presentaran la intimitat i sensibilitat que desprenen les cançons del seu debut, Estatz.

Ebri Knight són un exemple d’arrels, rebel·lia i la sonoritat festiva. Carrer és el seu cinquè disc en el que exploren noves sonoritats i parlen de la realitat que ens ha acompanyat aquests últims anys, després de desenes de cançons que han fet tremolar places i festivals d’arreu. El projecte de Roger Andorrà d’Electrogralla ha trencat les fronteres de la música folk per reconvertir-la des del respecte i l’admiració. Empelt és una proposta transgressora que fa evolucionar el so de la gralla cap a nous paisatges sonors propis de la música electrònica. De manera similar al treball de Korrontzi, que fa un homenatge a la música popular basca, així com als sons ancestrals i tradicionals de la seva terra. La seva música es basa en la trikitixa i altres instruments tradicionals com la txalaparta o l’alboka.

El Desfolca’t també vol recordar la figura de l’enyorat Jordi Fàbregas. El músic de Sallent va ser un dels pioners en la recuperació de la música d’arrel al nostre territori i va estar molt implicat en el Desfolca’t des dels inicis. És per això que el festival vol homenatjar-lo en aquesta edició amb una mostra de música tradicional protagonitzada per músics amics: Conya Marinera (Havaneres de Calaf), Meritxell Gené, Marc del Pino i Josep “Pepon” Vilarrubla, Blai Casals, Roger Andorrà i Pau Benítez i La viu viu (Cati Plana, Eduard Casals, Marc Figuerola i Jordi Maria Macaya).

La programació s’amplia amb una proposta formativaa per als amants de la percussió. Aquest dissabte, s’ofereix un taller col·lectiu de pandereta pensat per a aquells que s’inicien amb l’instrument al Casino de Calaf, impartit per l’acordionista i percussionista Víctor Pedrol.

Tres dècades

Ara fa uns 30 anys un conegut veí de Calaf, en Joanet de les colònies, i un grup d’amics van anar de festival a Arsèguel, a la trobada d’acordionistes del Pirineu, i allà va començar tot. Van tornar i l’any següent van organitzar la trobada internacional d’acordionistes i música popular de Calaf, que va ser el 27 de juny del 1992. A partir d’aquí, el festival va anar evolucionant i va anar creixent el teixit de la música popular i tradicional a Calaf i la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda