El Festival de Llegendes abraça els Països Catalans
El cartell, que s’organitza a Sant Martí de Tous, acull per primer cop, propostes del Principat, del País Valencià, de les Illes i de l’Alguer
Creix el nombre de residències per impulsar la creació
El Festival de Llegendes, a Sant Martí de Tous, conegut com a DeLlegendes , (30 de juny al 3 de juliol) programarà una trentena d’actuacions. Per primer cop, els artistes del Principat es completaran amb propostes del País Valencià, Mallorca i l’Alguer, abraçant pràcticament tot el territori de parla catalana. El cartell, que dirigeixen des de la Casa del Teatre Nu (Maria Hervàs i Víctor Borràs) ha anat incrementant les accions a residència i coproduccions, enfortint relacions amb altres festivals com ara Fira Mediterrània i amb les pròpies companyies.
Enguany, hi haurà tres espectacles mallorquins Canten -i- conten; Irene i la terra adormida, una rondalla per a la Nit de les Ànimes (totes dues vinculades a la Fundació Mallorca Literària) i Glossa musicada, de Mateu Xuri i els Germans Martorell. Procedent del País Valencià, actuarà Va com va Teatre amb Tornar a les arrels, i la Cia. Teatre de la Caixeta, amb Estrelles. Enguany també hi haurà un espectacle de l’Alguer amb Lo Barber de l’Alguer, interpretat per Àngel Maresca i en col·laboració amb el festival Càntut. El DeLlegendes també comptarà amb dues companyies de l’Aragó, Producciones Teatrales Viridiana (En la cadiera), i els Titiriteros de Binéfar (Dragoncio).
El DeLlegendes inclou teatre, música, dansa, titelles i narració repartits en diferents espais del municipi i d’altres d’itinerants pels carrers. Serà la primera edició que es fa sense restriccions després de les dues darrers edicions, afectades per la pandèmia. Entre els plats forts, hi haurà la popular Apagada del Misteri amb fragments de llegendes i la il·luminació de 5.000 espelmes i una cloenda amb el cantant d’Obeses, Arnau Tordera, amb un muntatge sobre l’obra de Verdaguer (El joglar). Pel que fa a la inauguració, aquesta anirà a càrrec de d’Ensemble Spatium i un espectacle de cant dedicat a Jaume I que es representarà al castell. De la veïna Igualada es presenta una de les llegendes que més correrà aquest estiu per Catalunya: Per què balla en Jan petit?, una producció del Teatre Aurora que disposa tant actuacions a sala com al carrer.
El codirector Víctor Borràs, ha remarcat la voluntat de continuar recuperant llegendes i, al mateix temps, que siguin creacions contemporànies que ho vinculin amb l’actualitat. L’aposta per la nova creació és un dels pilars i per això des de fa dos anys es va posar en marxa un programa de residències per a artistes. “Tenim un teatre petit i des d’aquest any poden venir companyies, quedar-se en uns pisos que tenim i fer les creacions a la Casa del Teatre Nu”, ha detallat, segons recull l’agència ACN.
Tres dels projectes que formen part de la programació d’enguany són estrenes de companyies que han fet la residència: La Cervical, amb el Taller de llegendes reciclades; Inca Teatre, que presenta Portes obertes, l’epíleg, i Infantilades, amb Infants de sol i lluna. Durant l’edició passada, dues companyies que van fer residència porten ara el seu espectacle al DeLlegendes: Matito Titelles, amb Tomassa, la Xatarrina, i la Cia. Jordi Font, amb Ells i jo. Seguint aquesta mateixa línia de l’ajut als projectes de nova creació, en aquesta 13a edició també s’estrena l’espectacle (la) Montserrat, d’Assumpta Mercader, coproducció del Festival. A més, el festival participa en dues coproduccions més. Per una banda, la proposta participativa Foradada, de la Cia. Moll de l’Os, que en aquesta edició farà un assaig amb públic del procés de creació i representarà l’obra en l’edició vinent, i per altra, l’espectacle ritual-immersiu Solar, de Mos Maiorum, que s’estrenarà a Fira Mediterrània 2022 i que també es representarà l’estiu vinent Sant Martí de Tous.