Art

Pilar Aymerich, als cementiris dels indians

Exposa fotografies de tombes de Montjuïc i l’Havana a l’Alfolí de l’Escala

La fotògrafa Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) es va proposar seguir les passes dels catalans que van fer les Amèriques. A finals dels noranta, ja havia retratat l’Havana vella per a un llibre d’Isabel Segura, però en el nou treball va buscar un vincle més inesperat: els cementiris com a testimonis de l’emigració i, al mateix temps, de la creació de les ciutats. El fruit d’aquell treball és Pedra, marbre... cel i mar, una exposició produïda per la Fundació Vila Casas, amb el suport de l’Ajuntament de l’Escala, que es pot visitar fins al 21 d’agost a l’Alfolí de la Sal.

Per mitjà d’una quarantena de fotografies dels cementiris de Montjuïc (Barcelona) i de Colón (l’Havana), la mostra vol retre alhora homenatge a una de les fotoperiodistes més estimades de Catalunya, reconeguda el 2021 amb el Premio Nacional de Fotografía, i als indians que van fonamentar les seves esperances en el Nou Món. Les imatges copsen la bellesa escultòrica i arquitectònica tant del cementiri de Colón de l’Havana com del cementiri de Montjuïc de Barcelona, tots dos creats en el mateix període, al darrer terç del segle XIX, en dues ciutats separades per l’oceà que havien acabat d’enderrocar les seves muralles i començaven a expandir-se. De fet, el modernisme del cementiri cubà serà conegut com a “estil català”. Segons Aymerich aquesta “és una exposició feta amb curiositat, per descobrir, per recordar les petjades que van deixar els nostres avantpassats i per conèixer una mica més la nostra història”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.