Cultura

Estudi sobre la producció

El pes del cinema català a l’Estat cau un 18% en 11 anys

La producció anual amb participació catalana és d’uns 80 films

El 2021, han obtingut un 25% de la taquilla estatal

‘Alcarràs’ trenca la tendència el 2022 en aconseguir un terç dels espectadors

El cinema produït a Catalunya ha passat de representar un 48% de la producció estatal el 2010 al 30% registrat el 2021, un llindar en el qual se situa des del 2016. La pèrdua d’un 18% del pes del cinema català a l’Estat és una de les principals conclusions de l’estudi Les claus de la producció actual del cinema català: una mirada al període 2012-2022 i de l’informe estadístic de 2021, impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català amb la col·laboració de l’Observatori de la Producció Audiovisual (Universitat Pompeu Fabra) i Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC).

L’estudi, realitzat per Reinald Besalú, Joan Maria Corbella i Carles José Solsona, també revela que cada any es produeixen unes 80 pel·lícules amb producció catalana; que aquests films van suposar un 25% de la taquilla a les sales de tot l’Estat durant el 2021; que hi ha una moltes coproduccions i és un sector fortament atomitzat (el 82% de productores de llargmetratges ho són d’un únic film), i que durant el 2021 el cinema català va rebre 20,5 milions d’euros d’ajuts públics.

L’informe estadístic presentat avui posa xifres al fenomen d’Alcarràs, pel·lícula rodada en català i amb un 22% de producció del país, que ha aconseguit portar als cinemes un de cada tres espectadors a tot l’Estat durant el 2022. L’Acadèmia del Cinema Català fa públic aquest estudi amb motiu de la Festa d’Estiu del Cinema Català, que se celebrarà aquest nit a Montjuïc, en què també es reconeixerà els cinemes Girona de Barcelona amb el 9è Premi Pepón Coromina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.