Patrimoni

Patrimoni

Recuperar la història

Unes prospeccions posen al descobert al carrer del Call de la Bisbal un antic pou i unes escales d’accés

La zona serà una plaça i les troballes es deixaran a la vista

El setembre vinent arrencaran les obres d’enderroc d’una part important de l’edifici situat al número 4 del carrer del Call, que es va expropiar a finals del 2019. Els treballs, amb un pressupost de 129.477 euros, permetran tornar a posar en relleu l’antic carreró que unia el carrer Sant Jaume amb el carrer Santa Maria del Puig, i posteriorment s’urbanitzarà el pati d’illa i així es disposarà d’una nova plaça pública al nucli històric de la ciutat.

De moment, però, ja s’han dut a terme diverses prospeccions en el solar que es va enderrocar fa dècades. Aquestes prospeccions, segons explica l’alcalde, Enric Marquès, han posat al descobert un dipòsit d’aigua molt ben conservat i, just al costat, unes escales que hi donen accés. A més, pel que sembla, tot i que encara s’està valorant, un possible accés a diferents cases del barri. “Fa pensar que era un espai de pas perquè han aparegut tres portes. Pel que fa al barri, és la part que està just darrere el Call. Estem parlant d’una troballa –en espera de poder determinar-ho– que aniria del segle XVII al XIX.”

Ara, segons Marquès, s’investigarà per saber si en aquest solar hi consta un dipòsit. En tot cas, l’alcalde assenyala que el setembre vinent, amb l’enderroc de 70 m² d’un edifici annex, es podrà completar: “No tenim gaires expectatives, perquè estem parlant d’un entramat urbà que ha estat molt edificat al llarg dels anys, i s’han edificat construccions noves sobre construccions velles.”

Ara, però, el criteri és no només datar i conservar, sinó fer aflorar aquest patrimoni i posar-lo a disposició dels veïns i visitants. “Pensem que no té cap sentit tapar-ho, està en un costat del que ha de ser una plaça; i pensem que ben explicat pot servir per poder veure quina era la dinàmica històrica”, explica Marquès. Aquestes obres recuperaran per a la població uns racons històrics pràcticament desconeguts. Aquest carreró està tancat des dels anys trenta del segle passat i “pensem que serà bonic poder redescobrir-lo”, diu l’alcalde.

D’altra banda, l’edificació que es conservarà tindrà tres plantes d’uns 115 m² de superfície construïda, cadascuna amb façana al carrer del Call. La voluntat del govern és destinar la planta baixa a equipament municipal i les dues plantes superiors a dos habitatges per a ús social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona