Cultura popular

El tango, un ball d’arrels

La 40a edició d’Ésdansa recupera els tallers i les companyies internacionals

Una activitat buscarà les arrels del tango, patrimoni cultural de la humanitat

Ésdansa és el festival de la dansa d’arrel tradicional, degà dels del seu gènere, que arriba a la 40a edició entre el 22 i el 28 d’agost, a les Preses, a la Garrotxa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i dirigit per Núria Feixas.

Una gran part de la graella d’aquest festival sempre ha estat formativa i participativa, en què l’espectador deixa de ser precisament espectador i passa a ser ballador. D’aquesta voluntat neix l’Ésdansa’T, els tallers de dansa tradicional del festival, que aglutina tota la programació de formació, tant per a infants com per a adults.

I és que Ésdansa balla, i convida a ballar, entorn dels 360º de la dansa d’arrel tradicional, des de les danses vives que es ballen a la plaça, passant pels treballs dels esbarts i els moviments amateurs, fins a arribar al sector professional de la dansa que beu de la tradició i l’arrel tradicional per crear.

Feixas ha recordat que a causa de les restriccions sanitàries “la gent no es podia tocar” i per això havien de renunciar a fer aquest tipus d’activitats.

Aquest any, passades les restriccions de la pandèmia, es recuperen els tallers i també les visites de formacions internacionals, fins a sis. Una és argentina, perquè l’esdeveniment dedicarà una activitat a estudiar els orígens del tango i tot el que envolta aquest ball declarat patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco. “A través d’aquesta activitat la gent podrà conèixer la història d’aquest gènere i com ha anat evolucionant”, va comentar la directora.

“Aquest any tenim sis nacionalitats convidades: Argentina, Mèxic, Tahití, la República de Djibouti, una república africana molt petitoneta, d’Eslovàquia i havia de venir una companyia de Panamà, però finalment no podrà ser, i en vindrà una de Zimbabwe”, va comentar en roda de premsa Feixas. Aquest estiu, però, el festival recupera un dels seus lemes: “Ballar i fer ballar.”

L’esdeveniment de dansa també planteja reflexionar sobre el paper del cançoner popular que fa cent anys que es va publicar amb una conferència a càrrec de Jaume Ayats. El músic explicarà al públic tota la investigació sobre què va provocar el cançoner popular. La nit es tancarà amb un assaig en obert de l’esbart Ciutat Comtal, que presentarà la proposta de dansa que està fent a partir dels temes que s’inclouen en el cançoner popular.

La programació també inclou Lara Brown, que presentarà Movimiento involuntario’, una peça que reflexiona sobre la jota. El dia abans el públic podrà veure Fiblades, de la companyia La Llançadora, que uneix tres esbarts catalans. “A través d’aquest espectacle es vol donar veu a la dona de les colònies tèxtils i el llegat que han deixat, moltes vegades silenciat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.