Música

Concerts: una tardor frenètica

The Cure, Bon Iver, Franz Ferdinand, Antònia Font, Sopa de Cabra, Manolo García, Black Crowes i Serrat, entre els músics que actuaran a Montjuïc

A Razzmatazz actuaran, aquest mes, Texas, Mon Laferte, Michael Kiwanuka i Counting Crows
Nick Lowe amb Los Straitjackets i Selwyn Birchwood, al Festival de Blues de Cerdanyola

Covid? Quina covid? Les restriccions són, des de fa uns mesos, cosa del passat i, a diferència de la primavera, les gires internacionals flueixen ja amb tota normalitat. En aquest context, Barcelona viurà una tardor frenètica, amb nombroses actuacions al Palau Sant Jordi i concerts que fa gairebé tres anys que estan anunciats i que la pandèmia no havia permès fer fins ara.

És el cas d’uns quants artistes que, aquestes pròximes setmanes, pujaran a Montjuïc: Bon Iver, que el 7 de novembre farà al Palau Sant Jordi un concert inicialment anunciat per l’abril del 2020; The Black Crowes, festejant els 30 anys (32, ja) del seu debut, Shake your money maker, en el primer concert que ofereixen a Barcelona des del segle passat (16 d’octubre), i Franz Ferdinand (25 d’octubre), en el marc d’una gira centrada en els seus grans èxits.

Més que artistes de l’estranger, però, el Sant Jordi –que dissabte, amb entrades exhaurides, ja va rebre Aitana en l’arrencada d’una nova gira– veurà actuar, aquesta tardor, un ampli reguitzell de músics catalans, amb presentacions de discos (Antònia Font, 15 d’octubre; Manolo García, 5 de novembre, i Dorian, 26), finals de gira (Rigoberta Bandini, el 24 de novembre, Sopa de Cabra, el 26, i Zoo, el 10 de desembre) i comiats, en principi, definitius (Joan Manuel Serrat, 22 i 23 de desembre).

Tant el Palau dissenyat per Arata Isozaki com el seu annex, el Sant Jordi Club, rebran també, aquests pròxims mesos, concorregudes actuacions de música urbana (Distrito Urbano, amb Quevedo i Becky G, el 18 de setembre, el raper saragossà Kase O, el 12 de novembre, i el nord-americà Lil Nas X, el 17), grans clàssics (The Cure, 10 de novembre), concentracions metàl·liques (Amon Amarth i Machine Head, el 6 d’octubre, i el Ressurection Fest, tres dies més tard), velles boy bands (Backstreet Boys, 8 d’octubre), ídols espanyols (Malú, el 30 de setembre, i Melendi, l’endemà) i músics diversos, com ara 2 Cellos (15 de setembre), Sigur Rós (1 d’octubre), Moderat (6 de novembre), Alt-J (14), Antonio Orozco (1 de desembre) i Airbourne (2 de desembre).

Activitat en sales

Després d’una primavera plena encara d’incertesa i un estiu dominat pels concerts a l’aire lliure i les programacions de festivals, les sales recuperen, des d’aquesta setmana mateix, una intensa activitat. Razzmatazz, demà, rep la xilena Mon Laferte i, dimecres, els escocesos Texas, que fa uns dies ja van actuar a l’Empordà però que, a Barcelona, oferiran un espectacle que, per la pandèmia, s’ha anat prorrogant: la interpretació íntegra del seu disc Southside (1989). Sarah Shook & The Disarmers, el pròxim dia 11, obriran a La Tèxtil una nova edició del cicle Rootsound, i artistes amb dates anunciades des de fa mesos a Barcelona que s’han anat ajornant, finalment, hi actuaran: els pioners del grunge Mudhoney (15, Apolo), Michael Kiwanuka (16, Razzmatazz) i Counting Crows (26, Razzmatazz). Durant el mes de setembre, a Barcelona es podran veure també concerts com ara els de James Taylor (20, Palau de la Música), Brian Jonestown Massacre (Apolo, 28) i Angel Olsen (30, Apolo) i, en altres municipis, començaran festivals que fa dècades que se celebren durant les acaballes de l’estiu: l’Altaveu de Sant Boi de Llobregat (del 9 al 11 de setembre, amb La Ludwig Band i Lagartija Nick), el Mercat de Música Viva de Vic (del 14 al 18, amb estrenes, entre d’altres, dels nous discos d’Ernest Crusats i Núria Graham) i, ja a la tardor, el Festival de Blues de Cerdanyola (del 20 de setembre al 9 d’octubre, amb Nick Lowe i Los Straitjackets, Selwyn Birchwood i The Chris O’Leary Band). Una altre concert fora de la capital per tenir ben subratllat a les agendes: el que Willie Nile, veterà cantautor novaiorquès, oferirà, el 18 de setembre, als Hostalets de Balenyà.

A l’octubre, d’altra banda, començaran a Barcelona els dos festivals més destacats de la tardor a la ciutat: el de Jazz, amb actuacions ja confirmades de Madeleine Peyroux (11 d’octubre, Palau de la Música), Cécile McLorin Salvant (23 d’octubre, L’Auditori), Redman, Mehldau, McBride i Blade (28 d’octubre, Palau de la Música) i Melody Gardot (29 de novembre, també al Palau), i el Mil·lenni, amb Los Hermanos Cubero + Pep Gimeno Botifarra (12 d’octubre, Teatre Coliseum), Macy Gray (15 d’octubre, Apolo), Jon Spencer & The Hitmakers (10 de novembre, Bikini), Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (12 de novembre, Razzmatazz) i Ólafur Arnalds (10 de desembre, Auditori del Fòrum).

En el calendari musical de la tardor destaquen també les visites, entre molts d’altres, dels clàssics punk Dead Kennedys (13 d’octubre, Razzmatazz), M Ward (20, Apolo), Lee Rocker, contrabaixista de Stray Cats (20 d’octubre, Razzmatazz), Afghan Whighs (23 d’octubre, Apolo), Ministry (13 de novembre, Razzmatazz), Echo & The Bunnymen (14, a la mateixa sala), Band of Horses (18, Apolo), Clutch (28, també a l’Apolo) i Kate Tempest (8 de desembre, mateixa sala), així com la visita que Ian Gillan, històric vocalista de Deep Purple, farà, el 12 de novembre, al Palau Olímpic de Badalona amb l’orquestra filharmònica de Praga.

A qui, amb tot aquest allau de concerts, encara li quedin diners a la butxaca, pot anar-se preparant, d’altra banda, per a un 2023 tant o més potent, amb concerts al Sant Jordi d’Oques Grasses i la Dharma i, ja a partir de la primavera i els mesos d’estiu, les visites a Montjuïc de Bruce Springsteen & The E Street Band, Elton John, Coldplay i Harry Styles.

Malestar entre els fotoperiodistes

El retorn dels concerts d’estrelles internacionals ha coincidit amb un augment de les exigències dels artistes perquè els fotoperiodistes puguin fer la seva feina, cosa que ha provocat el malestar del sector. Si bé fa anys que hi ha artistes (Bob Dylan, el cas més paradigmàtic) prohibeixen l’entrada de fotògrafs als seus concerts, és ara, en uns temps en què, paradoxalment, tothom pot fotografiar els seus ídols amb els mòbils, que les condicions s’han tornat més exigents. Els crits d’alarma en el sector s’han encès aquest estiu amb concerts com ara els de Ben Harper a Pedralbes i de Jane Birkin al Grec. En tots dos casos, les fotografies havien d’obtenir el vistiplau del management dels músics abans de ser publicades i, en el cas de Harper, fins i tot, havien de ser cedides a l’artista gratuïtament. Davant de tals exigències, cada cop són més els fotoperiodistes que es neguen a cobrir determinats concerts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic