Cinema

Restauració d’‘Érase una vez’, clàssic català animat

El 1950, els cineastes Alexandre Cirici Ballester i Josep Escobar van enllestir una versió del conte de Charles Perrault La Ventafocs, un film animat amb el sistema Cinefotocolor que, curiosament, es va estrenar el mateix any que la versió de Walt Disney. La secció Clasikoak del Festival de Sant Sebastià va estrenar ahir una versió restaurada del llargmetratge, de 78 minuts de durada. No s’ha conservat cap material de 35 mm nitrat, el format original. De la complexitat de la restauració en donen fe els vuit anys que hi ha dedicat el centre de conservació i restauració de la Filmoteca de Catalunya amb el suport d’Estela Films, la productora. Rosa Cardona, conservadora de la Filmoteca de Catalunya, explica a El Punt Avui les fases del procés: “Han estat dos anys d’estudiar els materials i escanejar, i la resta s’ha dedicat en conjunt el procés de captura, restauració de la imatge, reintroducció del color i restauració del so. És un procés complex.”

Clara Martín, conservadora també de la Filmoteca de Catalunya, ha parlat de les dificultats que s’han trobat: “El que es conservava era un duplicat negatiu en format de 16 mm i en blanc i negre, d’una pel·lícula que sabíem que era en color.”Per a aquest projecte han hagut de fer una inspecció, estudi i projecte de reconstrucció, escanejat, restauració digital, etalonatge... a partir del material disponible. També disposaven de còpies dels anys 60, amb poca qualitat cinematogràfica i moltes lesions d’ús. L’aparició d’alguns fotogrames en 35 mm amb els colors originals han permès restaurar les imatges en color, i també s’ha restaurant el so.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA