Cultura

Aleksiévitx, Premi Internacional Catalunya

La periodista i escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx, premi Nobel de Literatura el 2015, ha estat guardonada amb el XXXIV Premi Internacional Catalunya, que atorga el govern. Nascuda el 31 de maig del 1948, de pare bielorús i de mare ucraïnesa, va estudiar periodisme a la Universitat de Minsk.

Després d’exercir com a periodista, es va començar a inclinar per la literatura, immersa en el corrent de l’anomenada “novel·la col·lectiva”. El seu primer llibre, La guerra no té rostre de dona, abordava la qüestió de les russes que van participar en la Segona Guerra Mundial.

Quatre anys després, publicava Taüts de zenc (1989), en la qual recollia testimonis de mares de soldats soviètics que van participar en la guerra de l’Afganistan. En altres llibres ha ofert la visió dels que no van poder suportar la caiguda del govern soviètic i es van suïcidar o l’heroisme i el patiment dels que es van sacrificar en el desastre nuclear de Txernòbil. Veus de Txernòbil (1997) ha estat traduït a vint idiomes, i encara avui continua prohibit a Bielorússia.

Enfrontada al govern i a la censura bielorusses, Aleksiévitx va abandonar Bielorússia l’any 2000. El 2011 va tornar a Minsk. El 2015 va ser distingida amb el premi Nobel de Literatura, la primera escriptora de no-ficció que rep aquest premi en més de mig segle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

ORIOL MALET
IL·LUSTRADOR

“La vocació de dibuixar l’he tinguda sempre”

BARCELONA
Llibres

Tres Jordis i una passió

Barcelona
festival ítaca

Fetus celebrarà dissabte La Gran Xefla a Corçà

corçà
art

Mor l’única dona que va deixar Picasso

Literatura

La biografia de Tom Sharpe revela el terror rere l'humor

Llafranc
Mirador

Fotografia revolucionària

Música

Mor Astrud Gilberto, la “noia” d’Ipanema

Sònia Casas s’endú el Premi Nèstor Luján amb una novel·la sobre Gaudí

barcelona

La 28a Fira de Circ al Carrer de la Bisbal reforça l’aposta pel circ contemporani

LA BISBAL D’EMPORDÀ