Música

cultura

Les Luthiers recuperen els millors esquetxos dels 55 anys de trajectòria a l’Auditori de Girona amb ’Gran reserva’

La companyia argentina combina música amb humor

La companyia argentina Les Luthiers presenten a l’Auditori de Girona ’Gran reserva’, un espectacle en què es recuperen bona part dels esquetxos més famosos del grup d’humoristes al llarg dels 55 anys de trajectòria. Ho faran aquest dimarts i dimecres dins de la programació del festival Temporada Alta. Les Luthiers és una companyia que ofereix al públic un espectacle d’humor combinat amb música amb esquetxos “atemporals” que fugen de la política i de l’actualitat. Un dels intèrprets de Les Luthiers, Tato Turano, ha assegurat que a ’Gran reserva’ hi haurà una antologia d’espectacles que es van fer “entre els anys 80 i 90” i que la majoria encara tenen plena vigència, però en algunes bromes han modificat acudits per evitar ferir sensibilitats.

La banda d’humoristes Les Luthiers aterra aquest dimarts a Girona després d’actuar a Oviedo i altres punts del nord de l’Estat amb l’espectacle ’Gran reserva’. Es tracta de la tercera antologia d’esquetxos que han fet al llarg dels 55 anys d’història i que permetrà als espectadors reviure en clau humorística com canten i ballen una haka, la interpretació de ’Rhapsody in Balls’, un blues interpretat amb pilotes de bàsquet, entre d’altres situacions que inevitablement desperten les rialles del públic.En declaracions a l’ACN, un dels actors de la companyia, Tato Turano, ha remarcat que la majoria d’espectacles ja estan dissenyats en clau atemporal per tal de perdurar en el temps. Per aquest motiu, els humoristes no fan servir referències polítiques ni d’actualitat. Turano també ha explicat que quan elaboren els esquetxos ho fan pensant amb el públic de tota l’Amèrica Llatina i de l’estat espanyol, perquè així poden representar-los a tots els països de parla espanyola.Turano ha confessat que en algunes ocasions sí que han de canviar “determinades paraules” que serveixen per “acabar un acudit” però que no tenen el mateix significat en un lloc que un altre. Malgrat tot, la base dels seus espectacles es manté intacta.

De cara als números que es podran veure a ’Gran reserva’, l’actor ha detallat que alguns d’ells es van idear entre els anys 80 i 90. Es tracta d’una “col·lecció” d’esquetxos que compta amb “una identitat pròpia” que donen sentit a l’espectacle. Per això Tato Turano ha avisat que el públic no veurà tan sols un recull de les millors bromes de la companyia, sinó que detectarà un petit fil conductor en cada un d’ells que els acaba unint.De cara a algunes bromes, Turano ha detallat que han hagut d’adaptar algun acudit per actualitzar-lo a la societat d’ara. “Hi ha algunes minories que amb tot el dret del món veurien algunes escenes incòmodes”, ha detallat l’actor. Per això ha explicat que les han canviat per garantir que “tothom s’ho passi bé”. “No ens agrada que pel que alguns pot ser una broma, per d’altres no els faci cap gràcia”, ha afegit Tato Turano. Tot i així, assegura que no han modificat gaire el contingut, perquè al llarg dels 55 anys de trajectòria, Les Luthiers sempre ha buscat un “humor blanc”. Després de fer la gira per l’Estat, les Luthiers tornaran a l’Argentina on aquest mateix hivern estrenaran un espectacle nou a Rosario. Més endavant, també faran temporada a Buenos Aires. Tato Turano ha explicat que “el 85% del text” del nou espectacle serà nou i el van idear durant l’aturada obligatòria que els va suposar la pandèmia. Ara, ja comencen a provar algunes de les bromes que faran amb el públic per veure si funcionen o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen